Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Pretilost ili gojaznost

Pretilost ili gojaznost

 • Pretilost i prekomjerna težina
 • Svi se ovo pitaju u nekom trenutku. Odgovor leži u zdravom mršavljenju, odnosno u kontroliranom mršavljenju promjenom životnih navika — zdravom i uravnoteženom prehranom te tjelesnom aktivnošću. Zdravo mršavljenje je ono u kojem je gubitak kilograma između do 0,5 — 1 kg tjedno. Pretilost ili gojaznost debljina, adipositas, obesitas je prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu zbog povećanja broja masnih stanica ili zbog povećanja njihovog volumena. Prvi tip počinje u ranom djetinjstvu s progresivnim porastom tjelesne mase, osobito u pubertetu, a drugi tip u odrasloj dobi, uglavnom zbog krive prehrane i tjelesne neaktivnosti.

  Uzrok prekomjernoj tjelesnoj težini i gojaznosti je kompleksan, jer najčešće sudjeluje više čimbenika : genetski, prehrambeni, psihički te socioekonomski.

  Među njima od velikog značenja su oni čimbenici koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjati — pretjerani unos hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola, tjelesna neaktivnost, stres. Sekundarna pretilost je posljedica različitih poremećaja i bolesti npr.

  Nisu nužno potrebne vježbe da bi se smršavilo ovisno o tome koliko želite izgubiti na težini, nego je bitna fizička aktivnost, već pola sata do sat šetnje dnevno ima utjecaj na snižavanje krvnog tlaka.

  Međutim, za značajniji gubitak kilograma ipak je potrebna intenzivnija fizička aktivnost, odnosno vježbe, bilo da ih provodite kod kuće, vani na otvorenome ili u teretani.

  Anaerobne vježbe također imaju svoju ulogu u mršavljenju. Najčešće su to vježbe snage, jakosti i izdržljivosti, odnosno vježbe s opterećenjem. Programi vježbanja koji daju rezultate u borbi s gubitkom kilograma su HIIT i Tabata trening, međutim oni iziskuju određenu razinu fizičke spreme, odnosno kondicije.

  Postoje i programi mršavljenja, koji se najčešće provode u sklopu poliklinika i zdravstvenih centara, gdje se naglasak stavlja upravo na zdravom i sigurnom mršavljenju te gdje ste cijelo vrijeme pod nadzorom stručnjaka — nutricionista, liječnika, fizioterapeuta, kineziologa.

  Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu. Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo. Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora.

  No, ako je stupanj preobilne prehrane izrazito velik, doći se i do povećanja broja stanica. Stoga je važno zapamtiti da se kod debljanja najprije povećava volumen masnih stanica, a potom i njihov broj. Međutim, kod mršavljenja, smanjuje se samo veličina masnih stanica, ali ne i njihov broj.

  To objašnjava ponovno vrlo brzo debljanje nakon određene dijete. Prekomjerna tjelesna masa predstavlja rizik po zdravlje jer. Izmjerite vaše mjere i provjerite jeste li pod rizikom! Mjerenje struka: Opseg struka preko 94 cm za muškarce i preko 80 cm za žene, predstavlja zdravstveni rizik za osobu. Opseg struka preko cm za muškarce i 88 cm za žene znači vrlo visoki rizik. Indeks tjelesne mase ITM, engl. Dobiva se prema formuli: tjelesna masa izražena u kilogramima podijeljena kvadratom visine izražena u metrima. Usporedite Vaš ITM s vrijednostima u tablici i odredite razinu zdravstvenog rizika! Promjenom životnih navika, odnosno uravnoteženom, raznovrsnom i pravilnom prehranom te redovitom tjelesnom aktivnošću može se smanjiti povećana tjelesna masa i održavati poželjna.

  Naše Savjetovalište za prehranu nudi nekoliko programa smanjenja i održavanja tjelesne mase. Savjetovalište za prehranu. Kad svijet gledate usko, kako se samo doima uskim!

  Kad gledate zlobno, kako samo izgleda zlobno! Kad ga gledate sebično, kako je samo sebičan! Ali kad svijet gledate širokim, velikodušnim i prijateljski naklonjenim duhom, kakve ćete samo divne ljude u njemu pronaći! Zašto se debljamo? Koji su rizici po zdravlje? Tablica indeksa tjelesne mase Kako smanjiti prekomjernu tjelesnu masu i održavati u granicama normale?

  Pretilost i prekomjerna težina