Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Spelta za mrsavljenje

Spelta za mrsavljenje

Predstavlja varijaciju zrna ili cerealija najsličniju pšenici. Kako je hlebno žito dobilo na popularnosti, spelta je ubrzo bila zaboravljena, zato se ona danas smatra relikvijom.

Zahvaljujući zdravstveno svesnim ljudima, spelta se ponovo vraća na tržište i dobija popularnost kao zdrava hrana. Bogata je nutritijentima, vitaminima, mineralima i esencijalnim organskim jedinjenjima koja drugi tipovi cerealija nemaju, što može objasniti ponovno interesovanje za ovu žitaricu. Морате бити пријављени да бисте поставили рецензију. Nar je postao vrlo popularan među poklonicima zdrave ishrane zahvaljujući istraživanjima prema kojima ovo voće poseduje antioksidativna svojstva i visoku hranljivu vrednost.

Bogat je vitaminom C koji je prirodni antioksidans, zatim magnezijumom, kalijumom i bakrom. Kako se otkriva sve više blagodeti ovog voća, nar će opravdati svoje stečeno mesto u zdravoj ishrani.

.

Potiče probavu i tako ubrzava metabolizam našeg organizma. Pir lat. Triticum spelta jedna je od najzdravijih žitarica, a sa sigurnošću se može reći da je vrlo sličan pšenici.

Izgledom je sličan pšenici, ali su zato zrna ipak nešto veća. Ujedno je i jedna od najstarijih žitarica, porijeklom iz stare Azije. Žitarica pir još je poznata i pod imenima krupnik te dinkel. Zahvaljujući relativno malom udjelu glutena, pir je idealna namirnica za sve one intolerantne na gluten i oboljele od celijakije. Pir je lako probavljiv zbog čega se preporučuje za konzumiranje starijim osobama, ali i maloj djeci. Pir je žitarica koja sadrži proteine, vitamine B i E, minetale, vlakna, magnezij te antioksidanse, nutrijente vrlo važne za cjelokupno zdravlje našeg organizma.

Koristi se za liječenje alergijskih osipa, reumatskih oboljenja, dijabetesa, povišenog kolesterola te probavnih problema. Ova zdrava žitarica naročito je poznata po tome što pomaže kod mršavljenja i skidanja neželjenih kilograma. Naime, zbog važnih nutrijenata stvara osjećaj sitosti i dodatno potiče probavu. Može se konzumirati na različite načine, u raznolikim jelima kao glavno jelo, ali i kao dodatak desertima. Kod nas je danas moguće kupiti pir u osnovnom obliku, ali je sve popularnije i pirovo brašno, tjestenina te mlijeko. Pirovo brašno koristi se uglavom za izradu kruha i peciva, dok su pržena i mljevena zrna pira idealna zamjena za kavu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!