Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Idealan puls za sagorevanje masti

Idealan puls za sagorevanje masti

Ako ste u mogućnosti normalno pričati za vrijeme aktivnosti to je dobar znak, nalazite se u ZONI 2. Kada postane teško pričati i kada izgovarate riječ, dvije, nakon čega morate udahnuti, smanjite intezitet aktivnosti jer to je znak da ste ušli u ZONU 3. Ukratko, naš cilj je trošiti što više masti za vrijeme aktivnosti, a da bi to postigli morate vježbati u ZONI 2! Provedite više vremena vježbajući u ZONI 2 kako bi postigli željeni rezultat. Druga prednost je ta što su vježbe u ZONI 2 dosta ugodnije i lakše podnošljive te je to svakako idealan način sagorijevanja masti za sve početnike, a i one iskusnije.

U nastavku ću prokomentirati i ostale zone. U prvu zonu se ulazi bržim hodom ili nekom drugom lakšom aktivnošću. Ona je značajna za poboljšavanje ukupnog zdravstvenog stanja organizma, uklanja stres, snižava kolesterol, snižava krvni tlak, ali ne doprinosi kondiciji. Zove se još i zona regeneracije ili opuštanja jer pomaže sportašima u oporavku nakon teškog i zahtjevnog treninga, osobito u otplavljivanju kiselih produkata nastalih kao posljedica aerobnog treninga laktati.

U treću zonu se ulazi trčanjem nešto bržim tempom nego u ZONI 2, dakle, nekim srednjim ritmom. Trčanje u ZONI 3 je poručeno za postizanje kondicije i izdržljivosti, tu se jačaju kosti i mišići, cijeli kardio-vaskularni sustav od perifernih krvnih sudova do samog srca, zatim, povećeva se snaga, snižava kolesterol, smanjuju se šećer i mast u krvi. Energiju osiguravaju glikogen i mast u odnosu Znak da smo u zoni 4 je otežano disanje, osjećamo ogromnu težinu u rukama i nogama i kroz šalu možemo reći da je želja za daljnjim nastavkom aktivnosti svedena na minimum :P.

Organizam prestaje koristit masti kao izvor energije za koju je sada zaslužan samo glikogen. U zoni anaerobnog praga možemo ostati ograničen period, obično ne više od sat vremena. Javlja se zamor muskulature kao posljedica stvaranja kiselog medija. U ovu zonu se ulazi samo na jako kratkim intervalnim treninzima i dionicama, npr. Nije dobro zadržavati se u ovoj zoni, tu srce radi blizu svog maksimuma. Napor u ovoj zoni je ekstremno veliki, za energiju se koristi isključivo glikogen.

Ova zona se s razlogom zove crvena. Važno je znati i ovo da na puls utiču i psihološki faktori, na primer euforija na trci, što može pomoći, ali i odmoći trkaču. Možete koristiti i formulu za određivanje maximalnog pulsa godine života mada je ona često veoma neprecizna. Ukoliko imate pulsmetar, maximalni puls možete dobiti nakon odrađenog treninga 3km trčite najbrže što možete, a onda pravac uzbrdica od m. Puls na kraju trke biće najpribližniji vašem maximalnom. Kalendar Najave Reportaže. Trkači Pogledaj sve. Vera Nikolić: evropska šampionka! Trčim jer sam tada slobodna.

Nikada ništa bolje od ovoga nisam uradila za sebe Planovi treninga. Now Week Month. Zone treninga Igor Vujičić Kako da izračunam svoj maximalni puls? Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno te kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšavanja vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet.