Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Dijeta za mrsavljenje plan ishrane

Dijeta za mrsavljenje plan ishrane

 • Nutricionista Branka Mirković daje recept za zdravo mršavljenje
 • Dijeta da bi bila najbolji izbor za trajno i zdravo mršavljenje mora da bude pisana samo za jednu osobu, dakle da bude lična odnosno individualna. Takvu dijetu može da prepiše samo stručnjak u oblasti ishrane — nutricionista. Zdrava ishrana je ključ, a dijeta je sredstvo. Ishranom organizam dobija sve ono što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj. Nedostatkom unosa hranljivih materija dolazi do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. Problemi se takođe mogu javiti i ako se hranimo na neadekvatan način ili hranu u organizam unosimo u velikim količinama.

  U organizam treba da unosimo onoliko hrane koliko dnevno potrošimo. Na energetsku potrošnju čoveka utiče više faktora. To su pol, godine starosti, vreme i uslovi pod kojima se obavlja rad, vrsta rada i trenutno zdravstveno stanje. Zato se dijeta, odnosno plan ishrane ne može prepisivati generalno. Lična dijeta individualni plan ishrane, lični jelovnik se ne piše napamet. Takva lična dijeta najbolje deluje i najbolje utiče na pacijenta da promeni rđave navike u ishrani.

  Ona druga, iz novina, služi da proda novine. Da bi se zadovoljila energetska potrošnja nije samo bitno koje će se količine hrane uneti, već kako će ona biti i u koliko obroka raspoređena. Svaka dobra dijeta mora da ima 4 do 5 obroka 3 glavna i užine. Doručak treba da bude do 8 h, prva užina do 11 h, ručak oko 15 h, druga užina oko 17 h, a večera ne kasnije od 21 h.

  Užina treba da bude voćna ili neki mlečni proizvod. Rezultat je vitka linija kod najvećeg procenta stanovništva. Kod Japanaca koji uglavnom jedu ribu i morske plodove je izrazito mali broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti. Pod najboljom ishranom za mršavljenje spadaju zdrave namirnice koje utiču na sagorevanje masnih naslaga. Jabuka je bogata vlaknima i vitaminima.

  Od jabuke možete praviti kolače.

  Može i kečap preko. Salatu preporučujem 1, ili 2 krastavca… A može i kupus salata 4 Ne više od g barenog pirinča i bilo koje meso uz dijeta za mrsavljenje plan ishrane. Npr g belog mesa i g pirinca. Ako ne sadrži meso, dodajte. Hleb nije poželjan. Ako ga jedete, koristite integralni.

  Od začina koristite origano, čili, ruzmarin. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama. Japanski specijalitet sašimi se pravi od svežeg ili dimljenog mesa od lososa. Neka svaki dan bude ispunjem voćem i povrćem.

  Na temu salata postoji čitav spektar recepata koji čekaju da budu otkriveni. Salati obavezno dodajte jabukovo sirće koje ubrzava rad metabolizma. Mahunarke kikiriki, leblebije, grašak, pasulj itd.

  Nemojte se odricati mesa ukoliko želite da smršate. Prirodni način mršavljenja neće doneti instant rezultate, ali morate zbog sebe i zdravlja biti uporni. Na pitanje kako smršati bez dijete, odgovor je da jedete češće, manje i raznovrsnije.

  Nutricionista Branka Mirković daje recept za zdravo mršavljenje

  Izbegavajte da jedete posle osam sati uveče, a noću nemojte zavirivati u frižider. Gledajte da spavate osam sati.