Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Vocne dijete za mrsavljenje

Vocne dijete za mrsavljenje

 • Vocna dijeta 5 dana
 • Teletina se može zameniti istom količinom pilećeg belog mesa ili ribe koji treba da budu bareni ili pečeni bez ulja. Između obroka se može jesti voće ukoliko se oseti glad, ali je poželjno birati niskokalorično voće i razmak između obroka ne bi trebalo da bude kraći od dva sata.

  Gubitak kilograma počinje posle trećeg dana i za pet dana se može izgubiti od 3 do 5 kilograma. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, možete ponoviti jelovnik još jedanput i tako za deset dana skinuti između 5 i 7 kilograma. Uz dijetu se preporučuje i redovna fizička aktivnost. Voće se može jesti uz obroke, kao i bilo kad u toku dana, sa obaveznim razmakom između obroka od dva sata. Dozvoljene su sve vrste voća osim banana koje su uključene u večeru. Uz redovnu fizičku aktivnost može se izgubiti između 5 i 7 kilograma. Za večeru je dobro pojesti jabuku i bananu zato što dugo drže sitost.

  Između obroka se može jesti voće neograničeno, ali bi to trebalo da bude voće koje sadrži veći procenat vode, a manje šećera. Dozvoljena je jedna banana u toku dana i ona se jede za večeru. Uz ovakav režim ishrane za deset dana se možete osloboditi kilograma. Ručak: jedna jabuka, četvrtina luka, dve šargarepe, zelena salata sa limunom, dve kriške sira sa smanjenim sadržajem masnoće. Ručak: jedna jabuka, jedna porcija barenog povrća osim krompira, g pečene ili barene piletine. Ručak: jedna jabuka, jedna porcija barenog povrća osim krompira ili jedna porcija sezonske salate, g pečene ili barene piletine ili junetine.

  Možete se opredeliti i za režim ishrane koji uključuje voće u prepodnevnim časovima i raznovrsniju hranu popodne i uveče. Prvi voćni obrok bi trebalo pojesti najkasnije pola sata posle buđenja, a nakon toga na svakih sat do sat i po pojesti po malo voća.

  To mogu biti oko g grožđa, malina, kupina, trešanja, višanja, jagoda, borovnica, dinje, lubenice… ili manja jabuka, kruška, breskva, banana, narandža, grejp… ili dve kajsije, šljive, kivija…. Poslednji voćni obrok se jede najkasnije jedan sat pre ručka i do kraja dana se voće više ne unosi. Nije dozvoljeno jesti sušeno voće kao što je suvo grožđe, urme, suve kajsije, šljive, smokve… kao ni razne vrste kandiranog voća.

  Doručak: jedno parče dvopeka ili integralnog hleba, šoljica kafe bez šećera, šolja orašastih plodova. Dozvoljeno je jesti voće u neograničenim količinama kad god se oseti glad, osim banana, smokava, urmi, avokada, grožđa, suvog voća i orašastih plodova. Posle prvih sedam dana, do stabilizacije kilaže se jede naizmenično jednog dana po jelovniku iz voćne dijete, a jednog dana hrana po želji, ali bez preterivanja u količinama. Ako vam je teško da se pridržavate striktnog rasporeda obroka, možete probati detoks sa limunom, bez promena u jelovniku. Na ovaj način moguće je izgubiti do deset kilograma za dve nedelje.

  Voćna dijeta koja bi sadržala veće količine masnih voća i oraha ne bi dovela ni do kakvog mršavljenja, dok ukoliko jedete niskokalorično voće kao što su jabuke, lubenice ili bobičasto voće može doći do dramatičnog, ali kratkotrajnog, mršavljenja.

  Naime, ako uopšte ne unosite proteine esencijalne amino kiseline uzaludno ćete smršati pomoću voćne dijete, jer već posle nekoliko nedelja možete očekivati da vam se izgubljeni kilogrami vrate.

  Zdrava voćna dijeta, dakle, nikako ne podrazumeva da ceo dan jedete samo voće. Ekstremni gubitak težine ne bi bio jedini efekat do koga bi vas mogla dovesti takva restriktivna dijeta, već bi se mogli pojaviti i simptomi nedostatka proteina i esencijalnih masnih kiselina, a može doći i do nedostatka kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina D i B, posebno nedostatka vitamina B Nutricionista Ankica Simić ističe da je pre početka voćne dijete veoma važno da znate da treba da unosite određeni nivo kalorija u cilju održavanja dobrog zdravstvenog stanja.

  Ishrana bogata voćem ne obezbeđuje dovoljno kalorija. U grama voća ima u proseku kalorija i oko deset grama šećera, što nije baš zdravo. Nutricionista Ankica Simić nam daje i tabelu koliko kalorija sadrže neke od najviše korišćenih vrsta voća na grama. Umesto da se preteruje u voću, pametnije je pojesti dve-tri voćne užine u toku dana ili jedan voćni obrok, odnosno maksimalno oko kilogram voća dnevno.

  Vocna dijeta 5 dana

  Za ručak možete pojesti povrće u kombinaciji sa mesom ili jajima, a neke žitarice za doručak ili večeru ili kombinacija žitarica i povrća ili salata od povrća i sira. Takva izbalansirana ishrana je mnogo zdravija i daje dugoročnije rezultate.

  Umesto da voćnu dijetu pratite duže vreme, u toku nedelje možete odvojiti jedan dan za čišćenje organizma i obrok ili dva u toku dana zameniti voćem - savetuje nutricionista. Do najvećeg gubitka težine dolazi posle trećeg dana, a za sedam dana možete izgubiti do četiri kilograma.

  Prema savetu nutricioniste Ankice Simić, voćnu dijetu nemojte držati duže od nedelju dana i trudite se da svakog dana unesete više od 1. Prati Žena.