Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Proso za mrsavljenje

Proso za mrsavljenje

 • Zdrava dijeta za mršavljenje
 • Proso kao lek upotreba za bubrege, mršavljenje, doručak, bebe, recepti
 • Proso je sitno okruglasto zrnevlje i obično je bele, žute ili sive boje. Dobar je izvor magnezijuma, za koji se zna da smanjuje tegobe kod migrene i astme, snižava krvni pritisak i  holesterol. Pored toga, sadrži i fosfor koji je nephodan kostima, ćelijama u organizmu i raznim procesima metabolizma.

  Proso je veoma stara namirnica i verovatno prva žitarica koja je korišćena u ishrani. Pominje se i u Bibliji, a u to vreme se često koristilo za pravljenje hleba. Proso je ponikao u Severnoj Africi, Etiopiji, gde se uzgaja još od preistorijskog perioda. I dana danas mnoge afričke države uzgajaju proso, pogotovo Nigerija, a veliki proizvođači su Indija i Kina.

  Danas je proso zaslužno za ishranu oko trećine stanovništva planete. Proso ima veoma teško svarljivu ljusku, pa da bi se moglo koristiti u ishrani ljudi, proso se treba oljuštiti. Ovaj proces ne uništava nutritivna svojstva prosa. Proso ima neverovatno brz rast i od sadnje do žetve dovoljno je čekati 65 dana. Proso može rasti u veoma sušnim uslovima. Proso je veoma hranjiv i kao heljda veoma lako se vari. Smatra se da je jedna od najmanje alergenih namirnica. Posebno je važno bogatstvo minerala u prosu: Magnezijum, gvožđe, mangan, fosfor i kalijum. Ishrana bogata prosom i drugim namirnicama koje sadrže nerastvorljiva vlakna sprečava nastanak kamena u žuči.

  Ova vlakna su česta i nalaze se u žitaricama i koži mnogih namirnica: paradajza, krastavca, jabuke, kruške i leguminoza.

  Vlakna su zaslužna i za zaštitu organizma od raka, posebno raka dojke. Ženama posle menopauze proso smanjuje rizik od nastanka arterioskleroze i visokog krvnog pritiska. Mnoge studije su rađene u kojima se objašnjava korist konzumiranja integralnih žitarica, poput prosa, i uticaja na očuvanje zdravlja. Redovna konzumacija celih zrna prosa može ujedno smanjiti rizik od nastanka ove bolesti. Razlog zbog kog je proso dobar izbor za osobe sa dijabetesom leži u činjenici da on sadrži kompleks karbohidrata koji se postepeno razgrađuju.

  Kaša koja u svom sastavu sadrži ovu žitaricu ima izuzetan značaj za obolele od dijabetesa.

  Zdrava dijeta za mršavljenje

  Potrebno je skuvati jednu čašu prosa u jednom litru vode, kuvati dok se proso u celosti ne raskuva. Smesi dodati grama sveže izrendane bundeve i potom kuvati još 20 minuta. Po želji i ukusu možete dodati so ili ulje.

  Ova kaša se preporučuje za večeru. Još jedan zanimljiv recept u ovom stilu. Na jednu čašu prosa dodajte 2 kašike ulja, 4 čaše vode i so po svom ukusu. Smesu kuvajte prvo na jakoj, a potom na slabijoj vatri.

  Nju možete korititi za pripremu kroketa, uštipaka, kaša i raznih drugih jela. Redovna konzumacija prosa dovešće do toga da vaše srce bude u odličnom stanju. Zahvaljujući magnezijumu koji se nalazi u njegovom sastavu, jedna šolja prosa dnevno ima uticaja na pravilan rad srca. Osim toga, proso snižava pritisak, smanjuje rizik od infarkta, kao i učestalost migrena. Kada se govori o žitarici kao što je proso lekovita svojstva koja ona sa sobom nosi su brojna, a verovali ili ne, ima uticaj čak i na prevenciju najtežih bolesti kao što je rak.

  Mnoga savremena istraživanja pokazala su da hrana bogata vlaknima može da bude jedan on najlakših i najboljih prirodnih načina da se spreči razvoj raka dojke kod žena. Najveći efekat ostvariće celo zrno prosa. Od čudotvorne žitarice proso bebe takođe mogu imati korist.

  Naime, ova žitarica je primer idealne zdrave hrane za novorođenče. Proso za bebe ima značajnu ulogu zbog svoje visoke energetske vrednosti, a takođe je dobar i za trudnice jer pomaže sprečavanju pobačaja.

  Bebama možete pripremiti kašu od prosa sa voćem ili povrćem, a isto jelo mogu konzumirati i starija deca.

  Proso kao lek upotreba za bubrege, mršavljenje, doručak, bebe, recepti

  Čitava zrna prosa smanjuju rizik od pojave astme kod dece. Razlog tome leži u činjenici da je proso bogat magnezijumom, koji doprinosi opuštanju mišića disajnih puteva. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koja se nalazi u njegovom sastavu, mnogi proso smatraju pravim kozmetičkim preparatom. Važi za dobro sredstvo protiv alergija i kožnih problema, koristi se kako bi se postigao blistav ten i čista koža. Takođe da je odlične rezultate i na kosi, a zahvaljujući biotinu koji se nalazi u njegovom sastavu oporavlja i krhke nokte.

  Ova žitarica dokazano poboljšava vid, dobra je za prevenciju kamena i žuči, a takođe je dobra i u borbi protiv anemije. Onima koji su u riziku da u nju zapadnu preporučuje se kaša od prosa, sojinog mleka, badema i višnje ili brusnice. Žitarica proso je čist dokaz da prirodni lekovi postoje, ali i da je tačno da lepota dolazi iznutra jer i na nju ima veliki uticaj.