Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Kortizol i gojaznost

Kortizol i gojaznost

To je najbrži način da smanjite proizvodnju kortizola i uvećate proizvodnju DHEA, glavnog anaboličkog hormona mladosti. Nakon toga, kortizol može ostati uvećan čitavih 18 sati. Ovaj korak je najlakši način da smanjite svoj katabolički metabolizam i da uvećate anabolički metabolizam. Spavajte dublje i duže. Prosečni to godišnjak ima nivoe kortizola 30 puta veće od prosečnog godišnjaka. Učinite sve da pomognete svom telu da proizvede dovoljno melatonina, prirodnog hormona koji reguliše ciklus spavanja i budnog stanja.

Proizvodnja melatonina se smanjuje sa starošću, a on je veoma važan za dužinu i dubinu vašeg ciklusa sna. Vežbajte dovoljno da biste izgradili višićnu masu i uvećali lučenje serotonina i dopamina u mozgu. Serotonin i dopamin su dve prirodne hemikalije našeg tela koje smanjuju anksioznost i depresiju.

Cherniske preporučuje DHEA suplemente da bi se skratio period adaptacije kada loše stanje mišića i kardiovaskularnog sistema obeshrabruje ljude da bi nastavili sa vežbanjem i da bi ušli u formu. DHEA takođe uvečava izgradnju mišićne mase i osećaj snage i energije u telu. Držite šečer u krvi pod kontrolom. Izbegavajte šećer u ishrani i rafinisane ugljene hidrate da se vaši nivoi insulina ne bi podizali naglo.

Unosite izbalansirane obroke sa proteinima i kompleksnim ugljenim hidratima kao i zdravim masnoćama, kao što je maslinovo ulje hledno. Ishrana bogata kompleksnim ugljenim hidratima je bolja da bi se držao kortizol pod kontrolom od ishane siromašne ugljenim hidratima. Budite dobro hidrirani - dehidratacija dovodi vaše telo u stanje stresa i podiže nivoe kortizola. Koristite čistu vodu i popojte jednu čašu vode odmah nakon buđenja. Uzimajte antistres suplemente kao vitamin B, kalcijum, magnezijum, hrom i cink, antioksidanti kao vitamin C, alfa lipoinska kiselina, ekstrakt semenke grožđa i coenzim Q Biljke adaptogeni, kao ginseng, astragalus, eleutero, šizandra, tulsi, rodiola, i ašvaganda pomažu da se telo nosi sa propratnim efektima stresa i da se izbalansira metabolizam.

Ovi suplementi i biljke neće samo smanjiti nivo kortizola već će vam pomoći da umanjite uticaj stresa na telo tako što će ojačati imuni sistem. Meditirajte ili slušajte relaksacionu muziku da biste pokrenuli alfa moždane talase i alfa stanje svesti usmerena budnost i teta stanje svesti relaksacija.

Izbegavajte jake budilnike koji vas naglo izbacuju iz delta talasa duboki san u beta stanje svesti stanje agitacije i anksioznosti. Izbegavajte kofein jer promoviše beta talase mozga, u isto vreme gušeći alfa i teta talase. Kortizol stimuliše glukoneogenezu u jetri. Takođe smanjuje aktivnost insulina u mišićima a pojačava aktivnost insulina u masnom tkivu.

Ovo promoviše pojavu masnog tkiva u predelu trbuha i stanje metaboličkog sindroma gojaznost. Zbog pojačane glukoneogeneze i insulinske rezistencije, aktivacija HPA osovine može da utiče na smanjenu kontrolu dijabetesa u fazama emocionalnog stresa i inflamatornih bolesti. Kortizol ima direktni efekat na kosti, smanjujući osteoblastnu aktivnost, što dovodi do osteoporoze. Disfunkcija HPA osovine negativno utiče na sluzokožu gastrointestinalnog trakta, menjajući pokretljivost creva, imunitet, propustljivost creva i mikrobiom creva.

Kortizol smanjuje sve komponente imunog odgovora, što dovodi do povećanog rizika za infekcije ali štiti od autoimunih reakcija. Hroničan loš odgovor na stres HPA osovine nizak kortizol, oponaša stanje glukokortikoidnog deficita što dovodi do relativne rezistencije na infekcije ali povećanu sklonost ka autoimunim oboljenjima.

Ukoliko Vam se sviđa članak podelite ga sa prijateljima. Share on facebook Facebook. Share on linkedin LinkedIn. Podeli na mrežama. Najnovije objave. Preventivni paneli. Osnovni preventivni panel analiza. Menadžerski panel. TORCH panel za trudnice.

Panel analiza za štitnu žlezdu. Muški panel analiza. Priuštite sebi umirujuću kupku. Provodite vreme u prirodi. Idite u duge šetenje.