Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Koji zeleni caj je najbolji za mrsavljenje

Koji zeleni caj je najbolji za mrsavljenje

On je poput zelenog čaja bogat flavonoidima. Može ubrzati metabolizam i potaknuti razgradnju masnog tkiva. Nesanica i drugi problemi spavanja negativno utječu na glad i grelin, hormon koji regulira apetit. Zdrav san, s druge strane, potiče proizvodnju hormona koji sagorijevaju masnoće. Ako gubite san, pomoći vam može valerijana. Ova je biljka vrlo cijenjena zbog svog blagog sedativnog učinka. Čaj od borovnice ili njezinih bobičastih rođaka, sadrži mnoge antioksidativne spojeve te može smanjiti nadutost i pomoći kod upala uzrokovanih njome. Ono što čini rooibos čaj osobito dobrim potrebe mršavljenja je jedinstveni i moćni f lavonoid aspalatin.

Također posjeduje kofein te može ubrzati stopu metabolizma, štititi od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Osim toga, rooibos je prirodno sladak tako da u čaj ne morate dodavati šećer ni druga sladila. Yerba Mate čaj je porijeklom iz Južne Amerike, a posjeduje jačinu kave i zdravstvene dobrobiti biljnog čaja.

Mate čaj je napitak poznat po svojim termogenim učincima. To znači da povećava temperaturu vašeg tijela te tako aktivira mehanizme za sagorijevanje kalorija. Također, povećava osjetljivost na inzulin te tako potiče dodatni gubitak kilograma i sprječava razvoj dijabetesa tipa 2. Također, može smanjiti osjećaj gladi. Nekoliko šalica čaja na dan stvarno može doprinijeti vašem mršavljenju.

No nemojte očekivati čuda u šalici čaja. Pravi gubitak težine zahtijeva promjenu načina života, zdravu prehranu i fizičku aktivnost. Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu. Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo. Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora.

Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj. Provala sam čaj od brusnice i jabuke oduševila me kvaliteta čaja miris i ukus a ču naručiti preko online. Stručno odobrava Kristina Žuna, mag. Foto: Photospin. Tekst Dana Za vas izdvajamo Detoksikacija, Prehrana.

Članak uređen: Izvori: Link, R. Grupa autora Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Systematic Review. Butler, N. Medical News Today. Vaši komentari Komentare nagrađujemo. Ono što ga čini posebnim jeste velika količina antioksidanata koje sadrži, a koji se u telu bore sa slobodnim radikalima. Takođe u odnosu na druge biljne vrste, sadrži veći količinu polifenola koji se naztivaju katehini i izvesnu dozu kofeina. Svi oni zajedno utiču na zdravlje. Samtra se da je zeleni čaj odličan za lečenje i prevenciju visokog pritiska, lošeg holesterola ali i nekih vrsta kancera.

Ipak, mi ćemo se ovde zadržati samo na prednostima koje ima kada je u pitanju višak kilograma. Ako je moćan protiv bolesti, da li je onda zaista zeleni čaj za mršavljenje čarobni napitak koji tražimo? Ono što čini zeleni čaj dobrim za mršavljenje jesu upravo oni sastojci kojima je najbogatiji, a to su gore pomenuti katehini. Smatra se da su oni zaslužni za sagorevanje masnih naslaga. Ipak, istraživanja su pokazala malo drugačije rezultate. Ako želite da smršate samo dodajući zeleni čaj svojim uobičajenim navikama u ishrani i aktivnosti — odmah odustanite.

Samo pripremom i pijenjem nećete postići to što želite. Možda se pitate kako onda utiče zeleni čaj na topljenje masnih naslaga i celulita? Da li je to mit? On zapravo ima veliku količnu materije koja se zove EGCG epigalokatehin galat, a koja ubrzava metabolizam.

Posebno dobre rezultate pokazuje onda kada vežbate. EGCG zaustavlja enzime koji uništavaju hormon norepinerfin odnosno noradrenalin i kao posledica toga njegov nivo raste. Njega nervni sistem koristi kao signal  masnim ćelijama da počnu da razlažu masti. Time se zapravo vrši prirodan proces lipolize u telu.

Masti se tada oslobađaju u krvotok i naposletku brže izbacuju i troše sagorevanjem kalorija.

Naše telo sagoreva kalorije i kada radimo i kada spavamo. Onda kada samo aktivniji radi to brže. To ne znači da treba po ceo dan da sedite i pijete zeleni čaj za mršavljenje i očekujete da ćete za nedelju dana izgledati kao da ste izašli sa liposukcije. Budite aktivni i vežbajte, a zeleni čaj neka bude samo dodatak koji će efekte vežbanja ubrzati. Ni to nije loše. Za osobu koja sagoreva kalorija dnevno, to je kalorija više.

To nije zanemarljivo onda kada treba iz svog dnevnog režima da izbacite kalorija da biste smršali. Postoje i tvrdnje da zeleni čaj za mršavljenje smanjuje apetit pa tako utiče na smanjenje kilograma. Studije baš ovo i nisu potvrdile. Ipak, ako umesto zalogaja slatkiša popijete šolju čaja za vreme užine, tečnost će učiniti da se osećate sitije, a opet, unećete manje kalorija. Kako topite kilograme, očekujete da nestaje i celulit.

No, često to nije tako. Nemojte se razočarati! Postoji rešenje! Katarina je i celulit uklonila prirodnim putem, pa možete i vi tako. Ovaj čaj je odavno deo tradicionalne kineske medicine, a smatra se i da Japanke nemaju problem sa viškom kilograma upravo zahvaljujući navici da piju ovaj čaj.