Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Hormoni odgovorni za gojaznost

Hormoni odgovorni za gojaznost

 • Hormoni odgovorni za apetit, sitost i taloženje masnih naslaga
 • On pomaže da sagorite masti, jača mišiće, kosti i pojačava libido. Starenje i visok nivo stresa mogu da uzrokuju značajno smanjeno lučenje testosterona  kod žena, što tada dovodi do smanjenja gustine kostiju, gubitka mišićne mase i gojaznosti. Nadbubrežna žlezda može da razori ceo organizam: Simptomi koje ne smete da ignorišete! Nivo progesterona i estrogena u telu treba da bude u savršenom balansu kako bi organizam perfektno funkcionisao. Nivo progesterona može da opadne zbog različitih razloga, poput stresa, korišćenja kontraceptivnih pilula, menopauze Sve to može da rezultira depresijom i drastičnim gojenjem.

  Svaki poremećaj nivoa glavnog ženskog hormona može da dovede do povećanja telesne težine. Visok nivo estrogena može da se javi ili zbog preteranog lučenja ovog hormona ili zbog ishrane bogate estrogenom. Kada se nivo ovog hormona podigne, remeti se i rad ćelija koje proizvode insulin, pa može da se razvije insulinska rezistencija, koja podiže nivo glukoze u krvi i vodi do gojenja.

  Sa druge strane, žene u predmenopauzi imaju niži nivo estrogena. Da bi se ta količina nadoknadila, telo počinje da traži druge izvore ovog hormona. Jedan od njih su masne ćelije - kada nivo estrogena padne, telo počinje da pretvara sve dostupne izvore enrgije u masti, kako bi se nadoknadio nivo glukoze.

  Zbog toga žene mogu dosta da se ugoje tik pre nego što nastupi menopauza. Salo na stomaku se gomila zbog nedostatka ovog vitamina: Naučno dokazano! Leptin je hormon koji reguliše balans energije u telu tako što  sprečava glad. Dr Lustig tvrdi da gojaznost nije posledica preteranog uzimanja hrane i manjka fizičke aktivnosti, barem ne u većini slučajeva. On veruje da navike u ishrani, odnosno povećan unos hrane udružen sa nedostatkom vežbanja i kretanja, utiču na funkciju određenih hormona.

  A, usled poremećenog rada hormona, mi se zapravo, gojimo. Po njemu, postoji jasno definisan biološki mehanizam po kome hrana koju jedemo remeti rad hormona, što nas tera da više jedemo i gojimo se. Za ove kontroverzne tvrdnje profesor ima i objašnjenje. On kaže da insulin i leptin igraju glavnu ulogu u nastanku gojaznosti. Gojaznost je kompleksan poremećaj i naučnici se ne slažu po pitanju uzroka. Mada, došli su do zaključaka da hormoni značajno utiču na ovo stanje organizma.

  Ključnu ulogu ima hormon leptin. Ovaj hormon proizvode masne ćelije. On šalje signal mozgu da u telu imamo dovoljno energije i da nam hrana nije potrebna. Gojazne osobe, međutim, imaju mnogo masnih ćelija, a samim tim i mnogo leptina u krvotoku. Ali, problem je što leptin kod njih ne stiže da pošalje signal mozgu da je dosta jela.

  Kada su skladišta puna masti, svaki višak masti izazvaće porast nivoa leptina, što je signal mozgu da: zaustavi osećaj gladi, zaustavi naknadno skladištenje masti i započne njihovo sagorevanje. Drugim rečima, nizak nivo leptina predstavlja signal za glad, a visok nivo signal sitosti. Organizam postaje otporan na leptin stalnim preteranim izlaganjem visokim nivoima ovog hormona tokom vremena. Sa unosom hrane dolazi do porasta nivoa leptina i njegove biološke aktivnosti - smanjenja apetita, međutim, samo do izvesne granice.

  Dalji unos hrane deluje štetno na genotip, usled čega se razvija rezistencija na efekat leptina zbog čega centralni nervni sistem stalno registruje nestašicu hrane, osoba dalje deponuje energiju pa zato postaje gojazna. On ne prima informaciju da u telu ima dovoljno masnih naslaga i zbog toga misli da smo gladni. Ovo se zove rezistencija na leptin i smatra se da je vodeći razlog nastanka gojaznosti - objašnjava dr Lustig.

  Birajte zdravu hranu. Jedite dovoljno visokokvalitetnih proteina, korisnih masti i povrća. Oprezno sa plastičnim pakovanjima. Određene vrste plastike sadrže hemikalije, kao što je BPA, koji remete rad hormona.

  Hormoni odgovorni za apetit, sitost i taloženje masnih naslaga

  Spavajte dovoljno. Spavanje je od vitalnog značaja za ravnotežu hormona, održavanje normalne telesne težine i regulaciju šećera u krvi. Oprezno sa suplementima. Uz savet lekara kao dopuna izbalansiranoj ishrani i kvalitetnom snu, možete da uzimate magnezijum, vitamin D, omega-3 masne kiseline Ograničite unos kofeina. Previše kofeina može da izazove poremećaje u endokrinom sistemu, posebno ako su uključeni i ostali stresori, toksini, pušenje, nervoza. Pažljivo vežbajte. Ako imate problem sa hormonima štitaste žlezde, previše vežbanja može više da napravi štete nego koristi.

  On pomaže u sagorevanju masti, jačanju kostiju i mišića i poboljšava libido. Starost i veliki stres mogu izazvati značajno smanjenje nivoa testosterona kod žena, što dovodi do smanjenje gustine koštanog tkiva, gubitka mišićne mase i gojaznosti. Nivo progesterona i estrogena treba da bude u ravnoteži kako bi telo normalno funkcionisalo. Nivoi progesterona mogu opadati iz različitih razloga kao što su stres, upotreba kontraceptivnih pilula, menopauza itd. Ovo može dovesti do povećanja telesne mase i depresije. Estrogen je primarni ženski seksualni hormon.

  Svaki disbalans nivoa estrogena u telu može dovesti do povećanja telesne mase. Visok nivo estrogena u organizmu može nastati zbog prevelike proizvodnje hormona ili usled ishrane bogate estrogenom.