Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Gojaznost kod macaka

Gojaznost kod macaka

 • Kako spriječiti gojaznost kod mačaka?
 • Zbog povećanja telesne mase trpi koštano zglobni sistem pa se može pojaviti i bol prilikom kretanja. Gojaznost utiče i na respiratorni sistem pa se ovi ljubimci brže zamaraju i teže dišu. Zbog uticaja na kardio vaskularni sistem javljaju se i znaci koji upućuju na srčane probleme kao što je kašalj i apatija. Postoji nekoliko uzroka gojaznosti, a najčešće se radi o disbalansu koji nastaje između energije stvorene konzumiranjem hrane i na drugoj strani, smanjenje potrošnje te energije.

  To znači da mačka unosi više kalorija nego što ih može potrošiti. Komplikacije povezane sa gojaznošću mačaka uključuju čitav niz ozbiljnih poremećaja. Pre svega, tu su problemi sa koštano-zglobnim sistemom u vidu pojave artritisa.

  Jedna od čestih bolesti izazvana gojaznošću je i dijabetes, odnosno šećerna bolest koja sa sobom povlači mnoge druge, kao što su srčane slabosti, kožna oboljenja, problemi sa urinarnim traktom. Ova oboljenja prate i otežano disanje i kretanje, a sve usled prevelike količine nagomilanog sala.

  Sve to dovodi do smanjenog uživanja životinje u životu i smanjenog uživanja vlasnika u svom ljubimcu. Dakle, jasno je iz navedenog da gojaznost nije problem estetske prirode, već ozbiljan zdravstveni problem koji treba pre svega sprečiti, ali i lečiti. Gojaznost postaje gotovo uobičajena kod ostarelih mačaka, jer oni sa starošću gube volju za kretanjem. Ipak, to ne znači da se treba pomiriti sa činjenicom da mačka u trećem dobu treba da bude gojazna.

  Naprotiv, pri pojavi ovakvih problema, treba obavezno potražiti pomoć veterinara i konsultovati se na koji način treba ljubimcu korigovati ishranu. Pored ovih uzroka gojaznosti, na koje vlasnik može uticati direktnije, postoje i oni manje vidljivi.

  Oni su vezani za neke druge zdravstvene probleme kao što su hipotiroidizam, hiperadrenokorticizam, kao i odsustvo promene u ishrani mačke nakon sterilizacije. Dijagnoza i lečenje Kod mačaka je, za razliku od pasa, nešto teže da se dobiju precizni podaci o idealnoj kilaži.

  Kako spriječiti gojaznost kod mačaka?

  Čak i za rasne mačke podaci o optimalnoj težini su ograničeni, a za mešance uopšte ne postoje, tako da treba proceniti idealnu težinu ili odrediti indeks telesne mase. Do nedavno su vizuelno posmatranje i fizička procena, kao i palpacija, odnosno pipanje, bili najjednostavniji i najefikasniji metod procene gojaznosti mačaka. Druga, skorija metoda bazirana je na jednostavnim, zoometrijskim merenjima, koja se mogu koristiti za predviđanje količine telesne masnoće kod mačaka.

  Danas je lečenje gojaznosti prilično jednostavno. Poenta je da se pospeši gubitak masnog tkiva i spreči gubljenje mišićne mase. Na tržištu postoji čitav niz medicinskih dijeta koje omogućavaju ispravno smanjenje preterane telesne težine. Tu se najčešće radi o virusnim i bakterijskim infekcijama, koje se mogu liječiti. Međutim, nekad se može desiti da je u pitanju gljivična infekcija koja je mnogo ozbiljnija.

  Strano tijelo na primjer trava zaglavljeno u ždrijelu ili nosu takođe može izazvati i hrkanje pored kašlja, uznemirenosti i infekcije sinusa. Ipak, najopasniji uzrok hrkanja kod mačaka mogu biti mase ili tumori u sinusima i gornjim disajnim putevima: limfom, fibrosarkom i adenokarcinom. Međutim, može se raditi i o benignim polipima. Postoje neke jednostavne smjernice koje ukazuju na to da li mačka koja hrče ima neki zdravstveni problem. Lagano hrkanje, koje se dešava dok mačka spava, najčešće ne predstavlja problem. Hrkanje koje postupno postaje glasnije ili je  povezano sa drugim simptomima kao što su kijanje, kašalj ili promjena apetita je vrlo vjerovatno znak bolesti.

  Hrkanje koje se dešava u kombinaciji sa poremećajem disanja je hitan medicinski slučaj. Ukoliko ste u nedoumici, najbolja opcija je da vašu mačku pregleda veterinar. Ukoliko se ustanovi da se radi o respiratornoj infekciji, upotrebom antibiotika se može riješiti problem.

  Ako mislite da je i vaša mačka pod rizikom od prekomjerne težine ili gojaznosti, ovih nekoliko savjeta vam može pomoći da do toga ne dođe. Određivanjem obroka onako od oka, odnosno količine hrane, možemo nanijeti više štete mački nego koristi. Pitajte veterinara koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. Zatim, uz pomoć posude za mjerenje, mački dajte samo dnevno preporučenu dozu hrane — ne manje, ne više! Također, poslije određenog vremena, ponovno s veterinarom provjerite da li je ta ista količina dovoljna.