Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Gojaznost i trcanje

Gojaznost i trcanje

 • Gojaznost povezana sa većim rizikom od smrtnog ishoda kod COVID
 • Trčanje vas čini zdravijim
 • Ako još niste trkač, pokušajte da zamislite. Još Platon je za čuvenog trkača Ikosa pisao da se na vrhuncu svog treninga uzdržavao od seksa.

  Trčanje je odlična prevencija za gojaznost, dijabetes tip 2, bolesti srca, visok pritisak, moždani udar, neke oblike raka i mnoge druge probleme sa zdravljem. Osim toga, dokazano je i da trčanje pozitivno utiče na emotivni život i mentalno zdravlje, evo i kako. Bez obzira koliko se dobro ili loše osjećate, trening će učiniti da se osjećate još bolje, a sve zbog navale hormona poznatog i kao endocannabinoid. Samo 30 minuta gojaznost i trcanje može da popravi raspoloženje osobe koja pati od depresije, a štiti vas od lošeg raspoloženja čak i u onim danima kada se jedva natjerate da obujete patike i krenete.

  Ikos je bio pobednik olimpijskog petoboja, pa se ovo smatra dokazom u prilog  apstinencije pred velika takmičenja. Čuveni Linford Kristi je apstinirao pre svake trke. Govorio je da su mu noge kao mrtve posle seksa i da ne postiže dobre rezultate. Čuveni Ronaldo kaže da je upravo zbog seksa bio najbolji strelac Svetskog prvenstva u fudbalu Za njega je tajna u tome što je žena radila veći deo posla.

  Bob Bimon je svoj svetski rekord u skoku u dalj, koji je važio 23 godine, postigao nakon što je prethodne noći imao seks neki veruju i da je razređen vazduh u visokom Meksiko Sitiju imao neke veze s rezultatom, ali ignorisaćemo to za potrebe ovog bloga. Jan Šrir, kanadski istraživač je pregledao sva naučna istraživanja na ovu temu i zaključio da seks pre velikog takmičenja ne utiče na aerobni kapacitet, snagu, ravnotežu, vreme reakcije ili bilo koji drugi faktor koji bi mogao da utiče na atletske performanse sutradan. Istraživanje među trkača na maratonu u Londonu je otkrilo da su oni koji su imali seks veče pre trke postigli bolje rezultate od onih koji su apstinirali.

  Gojaznost povezana sa većim rizikom od smrtnog ishoda kod COVID

  Nekima nije, nekima možda jeste. Ipak, ne može se poreći da će trčanje, ako počnete da se bavite njime, pozitivno uticati  na vaš seksualni život. Ako vas ovim još nisam ubedio da potrčite, evo šta su drugi rekli na ovu temu. Kalendar Najave Reportaže. Trkači Pogledaj sve. Vera Nikolić: evropska šampionka! Trčim jer sam tada slobodna. Ruke ispružite ispred tela sa spojenim dlanovima. Pomerajte ruke u stranu okrećući se na desno sve dok se samo desnim ramenom ne oslonite na loptu, a ruke ne budu paralelne sa podlogom.

  Ne razdvajajte dlanove. Vratite se na početak, ponovite vežbu osam puta, pa zatim se okrećite u levu stranu. Vežba zateže i oblikuje stomak i struk.

  Lopta ka kolenu Oslonite se na levu nogu, desno koleno podignite ispred tela, do nivoa kuka, obema rukama držeći manju loptu iznad glave. Odstupite na desnu stranu u lagani čučanj, spuštajući loptu do desnog kolena.

  Trčanje vas čini zdravijim

  Ponovite vežbu 10 puta, na obe strane. Ovom vežbom se zateže unutrašnja strana butine i oblikuju ramena, kao i struk. Bočni izdržaj Lezite na levi bok, sa ispruženom nogama. Oslonite se na levu podlakticu, a u desnu ruku uzmite teg i ispružite je u ravni sa ramenima. Ne spuštajući desnu ruku, podignite se od podloge oslanjajući se na levu podlakticu i bočnu stranu stopala leve noge, dok desnu nogu držite iznad leve, zategnutu i ispruženu. Lagano se spuštajte na podlogu, pa ponovite vežbu 10 puta obostrano. Vežba jača rameni pojas i stomačne mišiće. Pratite nas i putem iOS i android aplikacije.