Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Gojaznost i holesterol

Gojaznost i holesterol

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone. Ljubavni saveti iz Veličina ruku nepogrešivo otkriva vašu ličnost. Šta utiče na povećanje lošeg holesterola? Treba ih izbegavati u ishrani ili njihovo korišćenje treba svesti na najmanju meru: Beli hleb, pecivo od belog brašna, lisnato testo, čips, smoki, slani štapići nisu preporučljivi, kao ni druga peciva u kojima preovladava belo brašno.

Jako, masno i začinjeno meso i mesni proizvodi možda najviše utiču na povećanje holesterola: svinjsko meso, slanina, masna govedina, iznutrice, prerađevine od svinjskog mesa suvo meso, šunka, suva slanina, čvarci, kavurma, kobasice, salame, mesni narezak, paštete….

Lekari savetuju da treba jesti belance, a ne žumance. Od mlečnih proizvoda treba izbegavati: punomasno mleko, ovčje kiselo mleko, slatku pavlaku, kiselu pavlaku, punomasni sir, kačkavalj, kajmak, maslac, margarin i šlag. Od povrća ne treba jesti u većim količinama avokado, krompir i pirinač, a pogotovu ovu hranu ne treba kombinovati sa hlebom. Svinjsku mast, loj i margarin ne treba koristiti za spremanje hrane niti kao masnoću za dodatke hrani.

Jake i slatke kolače treba izvbaciti iz jelovnika: torte, sitni kolači, tulumbe, baklave, keks, čokolade, bombone, med, šećer, sladoled, palačinke, uštipci… Za holesterol nisu poželjni pogotovu u većim količinama : orasi, lešnici, bademi, suvo grožđe, kandirano voće, sušeno voće, lubenica, kokosov orah, kompoti sa šećerom, slatka i džemovi sa šećerom. Osnivač Multidisciplinarnog centra za gojaznost, Akademik prof. Akademik Dragan Micić, osnivač centra za gojaznost je zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u radu sa gojaznim bolesnicima, sa poremećajem metabolizma, organizovao tim specijalista različitih specijalnosti koji, svako u svom domenu, doprinosi kvalitetnoj dijagnostici i lečenju gojaznih bolesnika.

Multidisciplinarni centar za gojaznost je počeo sa radom Načelnik Centra za gojaznost Prof. Mirjana Šumarac-Dumanović. Stacionarni deo Centra za gojaznost se nalazi na I spratu Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, KCS u ulici Dr Subotića starijeg broj Centar za gojaznost je opremljen nameštajem koji je prilagođen ekstremno gojaznim osobama, vage koje mere TM i telesni sastav do kg, odgovarajući aparati za merenje krvnog pritiska. U Centru se godišnje leči novih pacijenata. U timu za lečenje gojaznosti su endokrinolog, dijetolog, dijetetičari, kardiolog, pulmolog, psihijatar i tim hirurga.

Lečenje u Centru za gojaznost podrazumeva dijetoterapiju kao osnovni vid lečenja svih tipova i stadijuma gojaznosti. Medikamentno lečenje sprovodi endokrinolog u slučaju dijagnostikovanja oboljenja endokrinog sistema ili postojanja metaboličkog poremećaja koji zahteva medikamentno lečenje.

Za koga je predviđeno hirurško lečenje gojaznosti? Odluku o indikaciji za hirurško lečenje donosi konzilijum nakon najmanje 6 meseci uspešnog konzervativnog lečenja.

Indikacija se postavlja na osnovu BMI, metaboličkih bolesti, uvida u efekat dijetoterapije, saradnju pacijenta tokom lečenja i procene kardiologa, pulmologa, psihijatra i anesteziologa. Ko ne može da bude operisan? Šta je važno da pacijenti znaju pre nego što se odluče za hirurško lečenje gojaznosti? Barijatrijske operacije ne rešavaju problem gojaznosti same po sebi!