Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Dijeta za brzo gubljenje kilograma

Dijeta za brzo gubljenje kilograma

 • Najbolje dijete za brzo skidanje kilograma u
 • Stroga citrus dijeta
 • Prva asocijacija koja se javlja kada se pomene riječ dijeta je izgladnjivanje koje može biti opasno za tijelo. Međutim, svaka dijeta sa pravilnim i zdravim planom ishrane može se pametno sprovoditi tako da donosi koristi a ne štetu vašem organizmu. Prvi korak prije držanja bilo koje dijete je nastojanje da se nezdrave namirnice zamijene zdravim. Na taj način ćete lakše pripremiti tijelo za striktna pravila dijete koju izaberete.

  Drugi korak je zauzimanje psihološkog stava koji ne uključuje misao da se za tačno određeno vrijeme MORA izgubiti određen broj kilograma. Treći korak je obavezna fizička aktivnost bilo u vidu običnog hodanja, trčanja ili intenzivnijih treninga. Promjena namirnica ne može sama od sebe riješiti višak kilograma već je potrebno uključiti više faktora koji su gore navedeni. Mnoge osobe koriste razne suplemente ili preparate umjesto dijeta, a neki čitaoci su nam preporučili GoSlimmer i Slim Excelle. Pitate se koju dijetu izabrati?

  U moru popularnih dijeta za mršavljenje izbor najbolje je podjednako težak kao i njihovo sprovođenje. Dijetu treba da birate na osnovu ranije zadatog cilja kao i vašeg načina i stila života jer nije svaka dijeta podjednako jednostavna za praćenje. U nastavku ćemo predstaviti i razgraditi trenutno najpopularnije dijete za mršavljenje za uspješno i zdravo gubljenje kilograma. Pomoći ćemo vam da uporedite koja je dijeta najbolja za vas.

  Nabolja dijeta za skidanje kilograma je ona koje ne nanosi štetu vašem organizmu. Keto dijeta nastala je početkom dvadesetih godina prošlog vijeka. Kreirao ju je endokrinolog dr Henri Gejlin na osnovu pozitivnih zapažanja da keto način ishrane terapeutski utiče na epileptične napade. Od tada do danas keto dijeta postala je popularna i možda je najbrža dijeta. Ljudsko tijelo ima dva glavna izvora energije na osnovu kojih može pravilno da radi.

  Jedan od njih je glukoza koja se dobija iz ugljenih hidrata, dok se drugi izvor nalazi u mastima. Mehanizam rada keto dijete je da organizam umjesto ugljenih hidrata kao vodećeg izvora energije počne koristiti masti. Ketonski plan ishrane podstiče tijelo na smanjenje unosa ugljenih hidrata i njihovu zamjenu sa namirnicama koje imaju visok udio zdravih masti. Tokom takvog procesa organizam postiže stanje ketoze — faza kada tijelo počinje da koristi masti kao primarni izvor energije. Prehrana za mršavljenje po principima keto dijete treba da bude bogata proteinima i zdravim mastima što uključuje konzumiranje svih vrsta mesa, cjelovitih žitarica, jaja, orašastih plodova i sjemenki, zelenog lisnatog povrća te neprerađenih sireva.

  Takođe, dozvoljeni su napici poput kafe i čaja ali bez dodavanja mlijeka i šećera. Sličan tekst: Kako skinuti salo sa stomaka? Ime ove dijete je u stvari skraćenica od Dietary Approaches to Stop Hypertension, a osmislila ju je nutricionistkinja Marla Heler.

  Dash dijeta nastala je usljed traganja za idealnom ishranom koja bi pomogla u snižavanju krvnog pritiska.

  Tijekom ljeta su svi u potrazi za brzim dijetama s kojima će u kratkom roku izgubiti nekoliko kilograma viška. Takva je i GM dijeta, odnosno General Motors dijeta koju je ta tvrtka razvila dijeta za brzo gubljenje kilograma tijekom osamdesetih kako bi očuvali zdravlje svojih zaposlenika. No, u Prvog dana dijete jede se tako samo voće, ali ono bazirano na vodi tako da su banane strogo zabranjene. Princip dijete je jesti hranu kojom ćete izgubiti više kalorija nego što ćete ih unijeti. U prva tri dana dijete gubi se najviše kilograma jer su ta tri dana i najstroža, a tijekom cijele dijete treba se unositi od do kalorija na dijeta za brzo gubljenje kilograma.

  Međutim, kao i druge zdrave dijete za uklanjanje kilograma usmjerila se na gubitak kilograma. Ova dijeta zasnovana je na unosu obroka s visokim udjelom kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Plan prehrane za mršavljenje treba biti baziran na namirnicama koje imaju nizak udio natrijuma odnosno soli. Preporučeni su svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi poput neslanih sjemenki bundeve, badema i neslanog kikirikija. Pored pretjeranog korištenja kuhinjske soli, treba izbjegavati brzu hranu, slane grickalice, prerađena mesa i konzervirane proizvode, gotove smjese za palačinke, mafine i poslastice, slane sireve i kiselo povrće.

  Ova dijeta za mršavljenje ne zahtijeva brojanje kalorija već samo disciplinovano držanje propisanih dnevnih vrijednosti. Podijeljena je u dvije faze. Veoma je važno da se ispoštuju tri osnovna obroka: doručak, ručak i večera. Nema potrebe za preskakanjem i gladovanjem, a ukoliko se javi glad između obroka dozvoljena je užina koja se sastoji od sjemenki ili povrća. Otkrivena od strane doktora Atkinsa koji ju je objavio prvi put Zasnovana je na radikalnom smanjenju unosa ugljenih hidrata i neograničenom konzumiranju mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa. Može se raščlaniti na 3 faze.

  Najbolje dijete za brzo skidanje kilograma u

  Dijete za brzo skidanje kilograma uglavnom zamaraju konstantnim dosadnim brojanjem kalorija. Velika prednost Atkinsonove dijete je ta što nema kalorijskih ograničenja. Pored neograničenog unosa mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, preporučljive su redovne fizičke vježbe, te unos minerala i vitamina preko suplemenata. Mediteranska dijeta predstavlja režim ishrane koji je nastao po ugledu na tradicionalne obroke stanovnika Mediterana.

  To ne znači da su u planu ishrane ove dijete uključeni pica, giros i neki drugi oblici brzih obroka. Striktna pravila ne postoje, tako da ne govorimo o klasičnoj dijeti već o mediteranskom načinu ishrane. Kuhinja Mediterana zasniva se na namirnicama s niskim procentom proteina. Zastupljeni su voće i povrće, žitarice, mahunarke a konzumira se i sir i jogurt. Neizostavno je maslinovo ulje i začinsko bilje ovog podneblja kao što su ruzmarin, peršun, kopar i bosiljak. Mediteranska dijeta dozvoljava visok nivo unosa masti, ali se one neizostavno odnose na zdrave masti poput onih u ribi i orašastim plodovima.

  Dijeta je namijenjena prije svega ljudima kojima je zdrava dijetalna prehrana prioritet, koji vole jednostavniju pripremu obroka i koji žele da se na postepen način riješe viška kilograma. Među glavnim karakteristikama je povećan unos tečnosti. Dijeta za mršavljenje na mediteranski način nema nikakvo vremensko ograničenje. Ona predstavlja izbalansiran način prehrane s većim unosom masti i ugljenih hidrata dok se unos proteina smanjuje. Dozvoljeno je korištenje mesa popout piletine i ćuretine, te riba i morski plodovi. Ipak, s unosom voća ne bi trebalo pretjerivati, pa je stoga g na dnevnom nivou sasvim dovoljna porcija.

  S obzirom na kvalitet mediteranskih proizvoda, možda možemo reći da je ovo najzdravija dijeta za skidanje kilograma. Dobila je naziv po francuskom nutricionisti Pjeru Dukanu i postala je popularna kako u Francuskoj tako i širom Evrope i svijeta. Razlog zašto ova dijeta nije ostala popularna samo u okvirima francuske države leži u engleskom izdanju knjige o ovom načinu gubitka kilograma. S pravom je dobila epitet najbrže dijete jer se bazira na rigoroznom ograničenju ugljenih hidrata što pospješuje gubitak masnih naslaga i suvišnih kilograma.

  Stroga citrus dijeta

  Glavni akcenat Dukan dijete je na konzumiranju namirnica koje su bogate proteinima a siromašne masnoćama. Tu spadaju riba, piletina, ćuretina i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti. Dozvoljeni su začini, sirće, senf pa čak i kečap pod uslovom da ne sadrži šećer. Dukan dijeta ima 4 faze . Danska dijeta  spada u kategoriju rigoroznih dijeta gdje je moguće za vrlo kratko vrijeme riješiti se velikog broja kilograma. Osnovno pravilo ove dijete jeste da traje 13 dana, ni manje ni više. Iako ne postoji zvanični dokazi, navodno su je izmislili doktori u jednoj bolnici u Kopenhagenu. Cilj je bio da pacijenti koji trebaju na operaciju, a imaju viška kilograma, skinu te kilograme kako bi operativni zahvat mogao da se uradi.