Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Zeleni caj za mrsavljenje priprema

Zeleni caj za mrsavljenje priprema

 • Kako zeleni čaj za mršavljenje topi salo!
 • Postoji i vrsta Camellia assamica, ali razlike su male. Za čaj se koriste upravo listovi  ove biljke, a različitom procesom sušenja i obrade dobijaju se gore navedeni čajevi koji imaju druge boje i druge nazive.

  Kod nas se naziv čaj koristi za sve tople  biljne napitke mentu, kamilicu i slično ali u osnovi se ovaj termin odnosi samo na napitke napravljene od ove biljke, odnosno neke od ove dve njene varijante. Indijski napitak od ovih listova naziva se chai te odatle i naziv koji mi upotrebljavamo. Zeleni čaj se suši na poseban način tako iz njega ne nestane hlorofil, zato i ima zelenu  boju i naziv koji ide u skladu sa njom. Ono što ga čini posebnim jeste velika količina antioksidanata koje sadrži, a koji se u telu bore sa slobodnim radikalima.

  Takođe u odnosu na druge biljne vrste, sadrži veći količinu polifenola koji se naztivaju katehini i izvesnu dozu kofeina. Svi oni zajedno utiču na zdravlje.

  Samtra se da je zeleni čaj odličan za lečenje i prevenciju visokog pritiska, lošeg holesterola ali i nekih vrsta kancera. Ipak, mi ćemo se ovde zadržati samo na prednostima koje ima kada je u pitanju višak kilograma. Ako je moćan protiv bolesti, da li je onda zaista zeleni čaj za mršavljenje čarobni napitak koji tražimo? Ono što čini zeleni čaj dobrim za mršavljenje jesu upravo oni sastojci kojima je najbogatiji, a to su gore pomenuti katehini. Smatra se da su oni zaslužni za sagorevanje masnih naslaga. Ipak, istraživanja su pokazala malo drugačije rezultate.

  Ako želite da smršate samo dodajući zeleni čaj svojim uobičajenim navikama u ishrani i aktivnosti — odmah odustanite. Samo pripremom i pijenjem nećete postići to što želite.

  Možda se pitate kako onda utiče zeleni čaj na topljenje masnih naslaga i celulita?

  Autor: Blaženka Vesić. Hajde ruke gore svi vi koji ste čuli da koliko je sjajan zeleni čaj za mršavljenje! Ukoliko to još niste probali na delu, ili niste ni čuli, ovo je tekst zeleni caj za mrsavljenje priprema vas! Svima bi nam najlakše bilo da postoji super jednostavan napitak koji topi masne naslage, zar ne? Zeleni čaj se često pominje kao takav. Ukoliko se redovno informišete o tome šta je dobro za zdravlje, mršavljenje i protiv znakova starenja ili bubuljica na licu sigurno ste primetili da zelenog čaja ima skoro svuda.

  Da li je to mit? On zapravo ima veliku količnu materije koja se zove EGCG epigalokatehin galat, a koja ubrzava metabolizam. Posebno dobre rezultate pokazuje onda kada vežbate.

  EGCG zaustavlja enzime koji uništavaju hormon norepinerfin odnosno noradrenalin i kao posledica toga njegov nivo raste. Njega nervni sistem koristi kao signal  masnim ćelijama da počnu da razlažu masti. Time se zapravo vrši prirodan proces lipolize u telu. Masti se tada oslobađaju u krvotok i naposletku brže izbacuju i troše sagorevanjem kalorija. Naše telo sagoreva kalorije i kada radimo i kada spavamo. Onda kada samo aktivniji radi to brže. To ne znači da treba po ceo dan da sedite i pijete zeleni čaj za mršavljenje i očekujete da ćete za nedelju dana izgledati kao da ste izašli sa liposukcije.

  Budite aktivni i vežbajte, a zeleni čaj neka bude samo dodatak koji će efekte vežbanja ubrzati. Ni to nije loše. Za osobu koja sagoreva kalorija dnevno, to je kalorija više. To nije zanemarljivo onda kada treba iz svog dnevnog režima da izbacite kalorija da biste smršali.

  Kako zeleni čaj za mršavljenje topi salo!

  Postoje i tvrdnje da zeleni čaj za mršavljenje smanjuje apetit pa tako utiče na smanjenje kilograma.