Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Turski caj za mrsavljenje

Turski caj za mrsavljenje

Kumin je porijeklom iz Turske, a riječ je o začinu jako sličnom kimu. Iako su na izgled slični, okusom i mirisom potpuno su različiti. Okus kumina je oštar i pomalo ljut, s malom dozom gorčine.

Prije nego se jela začine njime, kumin je dobro tek lagano popržiti kako bi pustio punu aromu. Kumin sadrži eterično ulje, a dobar je jer pomaže kod nadutosti, kolika, loše probave i proljeva.

Danas je dobro rasprostranjen i možemo ga pronaći u svim bolje opremljenim trgovinama začinima, ili ljekovitim biljem. Raste u većini toplih zemalja, posebno u Indiji, sjevernoj Africi, Kini i Americi. U indijskim receptima, kumin se često miješa sa kimom. Oblikom oba su ova začina slična, ali po okusu i mirisu potpuno su različiti.

U samom uvodu smo napisali kako je kumin dobar za mršavljenje. Saznajte zašto je tako djelotvoran. U jednoj jušnoj žlici imamo tek 22 kalorije, od čega 12 kalorija dolazi iz masti. Pored toga, kumin u toj količini sadrži male količine kalija i proteina, zbog čega daje tako bogat okus jelima, a sa druge strane malo kalorija. Zahvaljujući tome, ali i bogatim količinama vlakana, te činjenici da ubrzava metabolizam, ovaj začin daje odlične rezultate prilikom mršavljenja.

Naučnici su potvrdili da tek jedna žličica ovog začina, na dan, značajno pomaže u mršavljenju, zbog čega je danas sve popularnija kumin dijeta. Ako ga koristite kao pomoć pri mršavljenju, kumin je najbolje kombinirati sa jogurtom. To je ujedno i glavni obrok kumin dijete, koja traje tri mjeseca. Za vrijeme dijete svaki dan trebate razmutiti 3 grama kumina u ml jogurta s malim udjelom masnoća.

Jogurt u kojem ste razmutili kumin popijte, najbolje ujutro na prazan stomak. Iako je kumin dijeta još uvijek slabo popularna na našim prostorima, ona dolazi do sve većeg broja ljudi, posebno zbog činjenice da se lako provodi i jako je efikasna.

Kumin je namirnica koja nam pomaže smršavjeti na zdrav i jednostavan način. Ovaj začin omogućava svima nama zdravu i sigurnu opciju, budući da potpuno prirodno ubrzava metabolizam, pomaže probavu, čisti tijelo od nakupljenih toksina — čime na kraju rezultira gubljenjem suvišnih kilograma. Iskustva mnogih osoba koje su isprobale kumin dijetu govore u pozitivnom tonu. Najbolje od svega je da kumin dijeta daje rezultate bez potrebe za rigoroznim promjenama u ishrani, gladovanju i povećanoj fizičkoj aktivnosti.

Naravno, ako možete kombinirati kumin dijetu sa spomenutim koracima, svakako to i učinite jer će rezultati biti daleko bolji. Bez obzira na to, uvjereni smo da će velika većina vas, koji isprobate kumin dijetu, uočiti pozitivne rezultate. Kada je začin već tako dobar, ne čudi nas činjenica da mnogi od njega rade i čaj. Kumin čaj je jako ljekovit, a lako se priprema, zbog čega vam pišemo recept da i vi sebi pripremite šalicu toplog i zdravog napitka.

Uzmite odgovarajuću posudu i dodajte 1 žličicu sjemenki kumina. Zagrijte malo na niskoj temperaturi, tek oko 5 sekundi, a zatim lagano natočite ml vode za piće, te pustite na kolu da proključa. Nakon što je voda proključala, pokrijte posudu i pustite da stoji oko 5 minuta. Procijedite kumin čaj, i popijte ga dok je još topao. Po potrebi, u čaj možete dodati med ili prstohvat soli.

Čaj od kumina najčešće se koristi kao lijek kod stomačnih i respiratornih problema. Izuzetno je dobar za probavu i slične probleme. Sama aroma kumina, koja dolazi od aromatičnog organskog spoja koji se zove kuminaldehid aktivira naše pljuvačne žlijezde u ustima.