Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Potrosnja kalorija za mrsavljenje

Potrosnja kalorija za mrsavljenje

Ovo je aktivnost koju mnogi praktikuju, ali siguran sam da nikada ne bi rekli da može da se na taj način potroši toliki broj kalorija. Pušenje jedne cigarete troši 10 kalorija. Očigledan razlog ovome je povećana aktivnost pluća koja imaju veliki uticaj na potrošnju energije. Ipak, ovo nije najzdraviji način da se potroši dodatna energija u toku dana, jer je šteta po zdravlje znantno veća od koristi. Iako se u mastima nalazi najviše, one nisu jedini izvor kalorija. Tako mnogi proizvodi koji na sebi imaju oznaku koja pokazuje da je smanjen nivo masti u njima, nemaju znatno manji broj kalorija u sebi.

Razlog tome je jer su uglavnom dodaci koji menjaju masti i dopunjuju ukus bogati kalorijama i često znantno štetniji od samih masti. Tako na primer puter od kikirikija sa smanjenim procentom masti na dve kašike ima kalorija, dok ista količina onog sa normalnom količinom masti ima kalorije. Nemački nutricionista Maks Rubner, otkrio je isodinamični zakon. Ovaj zakon tvrdio je da osnovu namirnica predstavlja razmena energije i korišćen je u ranim studijama gojaznosti sprovedenim Od Tako se danas na deklaraciji proizvoda pored broja kalorija možete videti i broj Džula koji se nalaze u toj namirnici.

Moguće da niste čuli za ove kalorije, ali predstavljaju jako zanimljivu pojavu. Negativne kalorije postoje u namirnicama koje svojom razgradnjom i varenjem potroše više kalorija od unetih jedenjem istih. Na primer, ukoliko pojedete parče torte koje ima kalorija, telo potroši oko kalorija na varenje i probavu, dok se dodatnih skladišti u telu. Na drugoj strani, mnoge namirnice sadrže toliko mali broj kalorija da se varenjem i probavom potroši znatno veći broj od tih.

Jedno od tog povrća je i celer koji sadrži svega 6 kalorija na grama. Za probavu i varenje ovoga se potroši oko 40 kalorija, što znači da će se iz zaliha povući 34 kalorije koje možete smatrati potrošenim. Na listi namirnica koje mogu doneti negativne kalorije se nalazi veliki broj povrća kao što su paradajz, brokoli i pečurke. Ono što je zanimljivo je da se ovo povrće gotovo nikada ne jede sirovo i samo, već se termičkom obradom i dodatcima povećavaju kalorije i potencijalno gube ove negativne kalorije.

Svaki put kada jedemo, telo otpusti svu tu energiju kalorije koje smo uneli za veliki broj aktivnosti unutar tela. Prvo i najvažnije, kalorije nas održavaju u životu jer pružaju energiju potrebnu za obavljanje svih uobičajenih funkcija organizma kao što su disanje i protok krvi odnosno rad srca. Broj kalorija koje telo potroši za onovne funkcije se naziva bazalni metabolički racio.

To je otprilike kalorija za prosečnu ženu i za prosečnog odraslog muškarca. Druga funkcija kalorija je da one pomažu telu da gradi i obnavlja tkiva, što je dokazano mnogim studijama koje su rađene na ovu temu. Tako na primer žrtve požara kojima je oštećen veliki deo tkiva kože počinju sa visoko kaloričnom ishranom kako bi što bolje regenerisali upravo to tkivo. Rast mišićnog tkiva odnosno mišićne mase je nemoguć bez unosa kalorija. Dijeta kalorija će verovatno dati dobre rezultate kod većine osoba, barem u kratkom vremenskom roku.

Međutim, da bi mršavljenje bilo kontinuirano neophodno je uključiti i druge svakodnevne zdrave navike tj. Dijeta će imati povećane izglede za uspeh ako naučite kako da odaberete nutricionistički izbalansiran obrok, kako da upravljate psihološkim stresom i kako da uključite fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu. Dijeta kalorija Dijete. Dijeta kalorija — Osnove Dijetni plan je fokusiran na koncept kontrole brojanja kalorija. Ali što da činite u situacijama kad zaista trebate izgubiti određeni broj kilograma u kratkom vremenu jer, recimo, idete na vjenčanje, možda i na vlastito?

Ili kada se želite pod hitno riješiti "zalihice" koju ste stekli tijekom blagdana? Hoćete li se još jednom okrenuti juhi od kupusa, dijeti s limunadom i sličnim čudesima ili ćete se držati razumnog plana uz koji ćete kilograme gubiti na zdrav način? Čini nam se da dileme nema. Na siguran način tjedno možete gubiti oko 1,2 kg, pa i više, i to kod kuće, uz zdravu prehranu i puno tjelovježbe. Ali, morate planirati unaprijed i morate si dati dovoljno vremena da promijenite svoju figuru nabolje.

Nemojte čekati do tjedan dana prije godišnjice mature da biste pristupili planu mršavljenja i nastojali izgubiti pet kila u sedam dana. Jer, čuda se ne događaju. Gubljenje kilograma jednostavna je matematička formula: trebate potrošiti više kalorija nego što ih pojedete. Stručnjaci općenito preporučuju da stvorite "deficit" od kalorija po danu, kombinirajući smanjeni unos kalorija i pojačanu tjelesnu aktivnost. Već nakon tjedan dana to bi trebalo donijeti gubitak od 0,3 do 0,5 kg masnoća. Želite li mršavjeti brže, trebate, dakle, jesti manje i vježbati više. Donja je granica energetskog unosa oko kalorija dnevno ali nikako ne manje kako ne biste ugrozili zdravlje i jedan sat tjelovježbe.

Proteinska dijeta — režim ishrane za brz gubitak kilograma i definisanje mišića Dukan dijeta — rešite se viška kilograma bez bumerang efekta! Turbo dijeta za ravan stomak za samo tri dana Dijeta za skidanje sala sa stomaka, butina i zadnjice Hrono dijeta — kako funksioniše i da li zaista deluje? Američka dijeta — bez gladovanja oblikujte Vaše telo za 90 dana Atkinsova dijeta — sve što treba da znate o najpopularnijoj dijeti na svetu Kefir dijeta — za 7 dana i do 6 kg manje bez gladovanja! Najbolja dijeta za mršavljenje posle porodjaja Pirinač dijeta — za 10 dana 10 kg manje Un dijeta — ubrzajte Vaš metabolizam trajno i dovedite figuru do savršenstva Brazilska dijeta — super brza i efikasna Banana dijeta — za 12 dana i do 10 kg manje!

Brza dijeta sa suvim šljivama i viršlama Alkalna dijeta — jeftina dijeta koja štiti od raka Limun dijeta — dovedite liniju do savršenstva za samo 14 dana! Vegeterijanska ishrana dijeta — za brzo i efikasno mršavljenje Veganska ishrana dijeta — za brzo i zdravo mršavljenje Danska dijeta — dovedite liniju do savršenstva za samo 13 dana! Najefikasnije tablete za mršavljenje Američka dijeta — mršavite jedući meso Zelena dijeta — za detoksikaciju i mršavljenje Dijetalna hrana pogodna za mršavljenje Savršen doručak za brzo mršavljenje Preparati za mršavljenje na biljnoj bazi Lan za mršavljenje Limun i topla voda za mršavljenje Zelena kafa za mršavljenje Paleo dijeta — režim ishrane pilagođen osobama sa autoimunim bolestima Limun i maslinovo ulje za mršavljenje Kim i jogurt za mršavljenje Sonoma dijeta — dijeta posebno koncipirana za potrebe dojilja DASH dijeta za ravan stomak — jelovnik za 7 dana South Beach dijeta — smršajte 7 kg za 14 dana bez jo-jo efekta!

Pilotska dijeta — za nedelju dana i do 5 kg manje! Redukcijska dijeta od kalorija Protekal dijeta — mršavite bez jo-jo efekta jedući proteine! Dijeta sa zelenim čajem i mlekom Dvopek dijeta — za 15 dana do 10 kg manje bez jo-jo efekta!

Dijeta sa cimetom, medom i limunom Najbolje dijete za brzo mršavljenje Ketogena dijeta — gubite kilograme postepeno i trajno! Mesečeva dijeta Mesečeve mene — za 24h i do 3 kg manje!

Liposukcijska ishrana dijeta — recepti i jelovnik po danima Lubenica dijeta — letnja dijeta koja vrši detoksikaciju i topi kilograme Krompir dijeta — gubite kilograme jeftino i brzo bez gladovanja Krastavac dijeta — Dve nedelje koje vam mogu promeniti život i težinu Dijeta sa jagodama i jogurtom — brza dijeta koja će promeniti Vaš život!

Japanska dijeta — ubrzajte Vaš metabolizam i mršavite na jednostavan način! Nera dijeta — napitak sa javorovim sirupom i limunom Dijeta 8 sati — za 7 dana i do 4 kg manje!

Dijeta sa heljdom i kefirom Grejpfrut dijeta — brza dijeta koja topi kilograme Dijeta 10 posto — mršavite zdravo bez jo-jo efekta Indijska dijeta — za 7 dana izgubite 7 kg Šok dijeta — za 15 dana 15 kg manje Dijeta sa ovsenim pahuljicama i kašom VMA dijeta za mršavljenje od 15 dana Voćna dijeta 5 dana — za mršavljenje i detoksikaciju.