Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Pektin za mrsavljenje

Pektin za mrsavljenje

 • Napitak za mršavljenje
 • Pektina ima u voću pogotovo u jabukama, grašku i suhom grahu. Jedna jabuka sadrži 12,5 g iskoristivih ugljikohidrata i 2,5 g vlakana pektina i celuloze.

  Holtov pokus pokazuje kako 14,5 g pektina znatno smanjuje glikemičnu reakciju nastalu poslije unosa 50 g glukoze. Najčešće se koristi guar guma, industrijski derivat indijskoga graha. Određene količine gume nalazimo također u povrću i u zobi. Tagliafero je jasno prikazao učinak dnevne količine od 8 g gume, raspoređene u dvije doze, na razinu glukoze u krvi, odnosno inzulinemiju, poslije injekcije glukoze. Guar guma povećava perifernu osjetljivost na inzulin i smanjuje rezistenciju na inzulin. Umanjujući maksimalne glikemične vrijednosti poslije jela, ona ograničava stimulaciju B-stanica gušterače.

  Napitak za mršavljenje

  Monnierovi pokusi dokazuju da prisutnost vlakana u hrani ublažava hiper- glikemičnu reakciju poslije jela. Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju. Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.

  Otkrijte i vi njen trik. Čak iako preporuka da jedete malo manje i krećete se malo više zvuči lako, mršavljene može biti pravi izazov. Zato ne čudi što postoji  pregršt mitova o tome kako se možete lako i bez mnogo napora otarasiti viška kilograma. Jedan od njih je mit da ispijanje tople vode topi kilograme. Ova zabluda je povezana sa pretpostavkom da kada ispijete vruću vodu vaš probavni sistem potroši nekoliko kalorija dok tu vodu prilagodi temperaturi tela, a vaš metabolizam se ubrza. Istina je međutim da naš organizam potroši tek 10 kalorija da bi svario kalorija. Zaključak je da nam nije potrebna značajna količina energije za apsorpciju vode bez obzira koje je temperature.

  Isto tako vruća voda neće ubrzati metabolizam jer je on prilično stabilan i ponajviše je određen vašom veličinom, godinama, polom i genetikom. Većina nas jutra započinje šoljom vruće kafe ili čaja.

  Ukoliko izutra pijemo vodu, preferiramo da bude hladna. Po ajurvedskoj medicini, međutim,  sve radimo pogrešno. Redovno ispijanje veoma tople vode, posebno ujutru, na prazan stomak, leči  telo, obezbeđuje moćan probavni sistem, oslobađa nas metaboličkog otpada i popravlja imunitet. Lekari preporučuju jutarnje ispijanje tople vode obično sa dodatkom polifenolom bogatog soka od limuna ili u vidu nekog od čajeva koji smanjuju aktivnost slobodnih radikala u organizmu.

  Dnevni unos tople vode prouzrokuje zatezanje i skupljane  creva što rezultira optimalnim pražnjenjem istih. Pijući mnogo vode nećete imati potrebu za zaslađenim napicima te ćete tako smanjiti broj popijenih kalorija. Ali ključno je da voda izoštrava nerve, a pre svega obezbeđuje pravilno funkcionisanje svih organa. Ona ubrzava metabolizam i ispira toksine iz organizma. Mada svako ima individualne potrebe, nutricionisti se slažu da bi istrajavanje na 8 čaša vode dnevno trebalo da bude dovoljno da pospeši mršavljenje. Ovo se pre svega odnosi na prosečnu osobu koja želi da izgubi tek nekoliko kilograma.