Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Mekinje i jogurt za mrsavljenje

Mekinje i jogurt za mrsavljenje

Ne stavljate pred sebe prevelik zalogaj, barem ne za početak. Cilj će biti lakše postići, ako prije toga postignete one manje točke na putu do krajnjeg! Prije no što započnete s dijetom, planirajte kupovinu namirnica i odlazak na tržnicu po svježe voće i povrće.

Možete li birati, izaberite ono iz organskog uzgoja. Prelistajte kuharice i časopise i pronađite zdraviju alternativu svojim omiljenim jelima. Razmislite o načinima nagrade za uspjeh! Ako niste članica nekog centra za mršavljenje ili ste nezadovoljni postojećim, isprobajte nove centre i nove sportove i metode mršavljenja. Velika pomoć u motivaciji može biti partner u vježbanju. Razmislite koga možete povesti sa sobom u nove pobjede!

Krećite se, važno je! Opuštanje i antistres tehnike. Kako bi se navečer opustili utrljajte kružnim pokretima malo lavandinog ulja na sljepoočnice ili zapalite lampicu za eterična ulja. Ulje je zdravo, samo ga treba pametno izabrati.

Koristite maslinovo, laneno i sezamovo ulje u svojoj prehrani, pijte puno nezaslađene tekućine, jedite voće i povrće i bavite se metodom koja vam najbolje odgovara! Osjećat ćete se bolje, zdravije i poletnije!

Ok, nakon što smo prošle sve ove korake, mi smo za proljeće odabrale dijetu s jogurtom. Za to je nekoliko razloga: nije prenaporna, ukusna je, ne traži previše odricanja kao neke druge i ne moramo bankrotirati kako bismo kupile sve potrebne sastojke. Jogurt u klasičnom smislu, znači bez dodataka, se dobiva fermentacijom mlijeka jogurtnom kulturom: Hoće to biti light ili normalan jogurt stvar je osobnog izbora. Da ne bismo preterali s količinom, najbolje je koristiti ih kao dopunu različitih jela, salata, pečenja: dobro je mešati ih s prirodnim jogurtom i kefirom.

Stalna upotreba mekinja u čistom obliku može imati negativne posledice po organizam. Kao i bilo koja značajna promena u ishrani, naglo povećanje tog dodatka u ishrani može prouzrokovati stvaranje gasova, nadutost, mučninu, uticati na apsorpciju nekih mineralnih materija. Optimalna doza sitnih mekinja na dan iznosi 1 do 3 supene kašike.

Ali, norme ili karakteristike potrošnje razlikuju se u zavisnosti od vrste i forme mekinja, a pomenuti podaci mogu se naći na pakovanju proizvoda. Kontraindikacije za uključivanje mekinja u ishranu jesu:  čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kolitis, trudnoća. Istovremeno uzimanje lekova s mekinjama nije poželjno jer mogu apsorbovati neke od aktivnih supstanci. Dragocene komponente nalaze se samo u prirodnim mekinjama. Parene, granulirane ili mekinje koje su prošle neku drugu termičku obradu gube navedene prednosti.

Zato, pažljivo čitajte informacije na ambalaži. Kao dodatak jelima mekinje možete ranije spremiti : dnevnu dozu mekinja ujutro prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta, a zatim procedite. Mekinje su speremljene u čistom obliku i možete ih koristiti tokom čitavog dana — između obroka ili ih dodajte jelima. Odmerite g mekinja, operite ih i prelijte sa 1,8 litara ključale vode. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta.

Procedite, a tečnost sačuvajte. Dodajte u taj odvar malo meda i uzimajte tri-četiri puta dnevno po pola šolje, vruće.