Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Mediteranska dijeta za mrsavljenje

Mediteranska dijeta za mrsavljenje

 • Mediteranska dijeta
 • Rafinisana ulja : sojino ulje, ulje kanole, pamučno ulje i druga. Prerađeno meso : paštete, salame, viršle i slične prerađevine. Mediteranska dijeta je iznimno jednostavna za praćenje.

  Baza svakog obroka je voće i povrće. Recepti vam ne bi trebali biti toliko komplikovani. Savršena dijeta ne postoji, ali mediteranska dijeta nije dalek od savršenstva i smatra se zlatnim standardnom pravilne ishrane. Posljednjih godina je stekla veliku popularnost i uspjela je baciti u drugi plan brojne dijete sa kratkoročnim učinkom. Ima brojne prednosti za ljudski organizam koje se mogu vidjeti već nakon par dana, a svaki zalogaj na mediteranskoj dijeti predstavljaće pravo uživanje za vaše nepce.

  Povezan tekst: Dijete za mršavljenje! Vaša email adresa neće biti objavljivana. Web stranica. Sačuvajte moje ime, email i web stranicu u ovom browseru za buduće komentare. Jedina namirnica koja je ograničena i svedena na minimum je crveno meso. Sadržaj: Mediteranske dijeta i prehrana — Važnost Pravila mediteranske dijete Prednosti i mane Preporučene namirnice Namirnice za izbjegavati Mediteranska dijeta jelovnik i recepti Šta je to mediteranska dijeta i zašto je dobra za zdravlje? Njeni pozitivni učinci na ljudski organizam su nadaleko poznati, a najviše se ističu sljedeći:  Dobra je za srce, Hrani mozak, Pomaže kod anksioznosti i stresa, Stabilizuje nivo šećera, Ubrzava gubitak kilograma, Pozitivno djeluje na sistem za varenje.

  Pre nego što započnete sa ovim načinom ishrane, dobro je znati šta da od nje očekujete. Ona vam neće doneti brzo vidljive rezultate. Neće vas podmladiti za 10 dana. Niti ćete izgubiti kilograme u kratkom roku. Svi procesi i poboljšanja zdravlja i gubljenja težine odvijaće se postepeno. Praktično, uz strpljenje, fizičku aktivnost i pozitivan mentalni stav, dovešćete i vašu liniju i zdravlje do savršenstva.

  Mediteransku ishranu odlikuju male porcije. Verovatno ste na letovanjima ili boravku u mediteranskom regionu, i sami bili iznenađeni malim porcijama. Čovek ima osećaj kao da je em skupo em se ne najede, dok ne uđe u mentalitet lokalnog stanovništva i shvati da je to njihov pristup ishrani. Ne broje kalorije, ali se ne prejedaju. Jedu male porcije, više puta u toku dana i obroci su izbalansirani.

  Unosi se potrebna količina proteina, ugljenih hidrata i masti. Ničega previše i ničega premalo. Gazirana pića nisu dobrodošla. U Italiji se recimo pre ručka prvo stavlja čaša vode. Voda je zdrava i čaša vode pre obroka smanjuje apetit. Pije se u velikim količinama u toku dana. Ceđeni sokovi od narandže, kivija ili grejpa se vrlo često piju. Pored njih i čaša vina je uobičajena.

  Iako su ova područja poznata po pici i girosu, oni se ne jedu svakodnevno. Teži se tradicionalnoj ishrani baziranoj na svežem voću i povrću. Rekli bismo ništa drugo već: ishrana bogata povrćem i voćem uz veću zastupljenost ribe i uz nezaobilazno maslinovo ulje.

  Ne biste puno pogrešili da to kažete, upravo   mediteranska kuhinja dokazano utiče na zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema,blagotvorno deluje na varenje i reguliše telesnu masu. Kako smo na našem blogu spominjali najrazličitije dijete za mršavljenje,došli smo do zaključka da neke od njih nisu nimalo lake za sprovesti,za razliku od mediteranske dijete gde to nije slučaj. U kontinentalnom delu ex-yu regiona mediteranska kuhinja nije toliko zastupljena,rekli biste logično — pa nismo na moru!!!

  Ovaj način ishrane se preporučuje svakome, uključujući i decu i starije osobe. Ipak, osobe koje imaju neko oboljenje bi trebale da se posavetuju sa svojim lekarom pre nego što naprave neku značajniju promenu u načinu ishrane. Jasno je da je mediteranska dijeta zdrava za srce. Ova dijeta se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, a dokazano je i da smanjuje krvni pritisak i loš holesterol. Međutim, iz nekog razloga je to značajno istaknutije kod osoba iz više socioekonomske klase, kako je pokazala jedna studija.

  Tokom godine je u Internacionalnom žurnalu epidemiologije objavljena studija u kojoj je učestvovalo Zaključak studije je pokazao da je rizik od srčanih bolesti značajno smanjen kod ispitanika tokom četiri godine i četiri meseca, koliko je trajala studija, pogotovo kod onih koji su imali više obrazovanje.

  Međutim, izgleda da ispitanici koji su imali manja primanja nisu imali iste benefite od ove dijete kao njihovi sunarodnici sa većim primanjima, čak i kada su se strogo pridržavali ove ishrane. Zaključak naučnika je bio da kvalitetna hrana odnosno skuplja zaista pravi veliku razliku.

  Ipak, kod osoba nižeg socioekonomskog statusa su prisutni i drugi zdravstveni rizici nevezani za ishranu, što je verovatno dosta uticalo na rezultat istraživanja. Godine Pokazalo se da su osobe koje su se pridržavale mediteranske dijete imale najmanji rizik od razvoja srčanih oboljenja. Studija objavljena Zaključak je bio da osobe koje su se pridržavale mediteranske dijete imaju najmanji rizik od većih problema sa srcem, gde spadaju i srčani i moždani udar.

  Studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine Ovaj zaključak je baziran na jednom velikom kliničkom istraživanju čiji je cilj bio da se izmeri uticaj ishrane na zdravstvene rizike. Nakon pet godina, studija je okončana jer su rezultati bili jasni. Prevencija:  Gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika za dijabetes tipa 2.

  Mediteranska dijeta

  Ako morate da smršate i da održite izgubljenu telesnu težinu, mediteranska dijeta će vam sigurno pomoći u tome. Zdrava mediteranska dijeta može ublažiti ili potpuno ukloniti rizik od metaboličkog sindroma, koji često dovodi do dijabetes tipa dva i srčanih bolesti.

  Jedna studija, objavljena januara Nakon četiri godine, oni koji su se pridržavali dijete sa malo masnoća ne mediteranske su imali veći rizik od dobijanja dijabetesa.

  Osobe koje su se pridržavale mediteranske ishrane u kojoj je bilo zastupljeno dosta maslinovog ulja su imali najmanji rizik od dijabetesa. Za njima, najmanji rizik od dijabetesa su imali oni koji su se pridržavali mediteranske dijete u kojoj je bilo zastupljeno dosta koštunjavog voća. Smatra se da mediteranska dijeta može da spreči dijabetes i zato što masne kiseline kratkog lanca smanjuju rizik od ove bolesti. Kontrola:  Mediteranska dijeta je upravo ono što mnogi nutricionisti preporučuju svojim pacijentima, čak i kada to ne nazivaju tako. U mediteranskoj dijeti nema rigidnih planova obroka, brojanja kalorija niti morate da kupujete unapred pripremljene obroke — sami odlučujete šta ćete jesti i u kojoj količini sve dok se to ne kosi sa savetima vaših lekara.

  Mnoga istraživanja vezana za dijabetes i mediteransku ishranu su pokazala da se dijabetičarima koji su se pridržavali ovakvog načina ishrane stanje značajno poboljšalo.