Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Meditacija za mrsavljenje iskustva

Meditacija za mrsavljenje iskustva

Ovo je specifičnost zen meditacije. Bodidharma  je bio plemić iz Indije koji je budizam preneo u Kinu vek. Smatra se osnivačem zen budizma. Legenda kaže da je otkinuo svoje očne kapke jer ga je nerviralo što bi zaspao tokom meditacije. Naravno ovo je samo legenda, ali je istina da je Bodidharma uveo metod meditacije kod koje oči ostaju otvorene kako ne bi zaspali tokom vežbe.

Svi se ponekad zagledamo u neku tačku i na taj način malo odmorimo. Na temelju ovoga je bazirana tehnika zen meditacije. Sasvim je ok da se okrenete ka zidu kada meditirate ili da se zagledate u neki deo pejsaža koji miruje. Na primer, možete se zagledati u travu, krošnje drveća, nebo, morske talase, kamenčiće na plaži, plamen sveće, šare na tepihu ili prosto senke u prostoriji gde meditirate. Odaberite povučeno i prijatno mesto za meditaciju.

Recimo budistički sveštenici meditiraju u pećini ili u zen vrtovima. Glavna poenta zen vrtova je da budu umirujuća mesta pogodna za meditaciju. Zen vrtovi su mirni, prijatni za oko jer su puni zelenila, čuju se ptičice, a obično imaju i neko jezerce. Mantra je glavna poenta meditacije.

Mantra je misao koja se ritmički ponavlja i na šta vi treba da držite svoju pažnju. Različite škole meditacije, koriste različite mantre. To je obično zvuk ili slika, koje mogu biti unutrašnji kada se zamišlja u sebi ili prave u prirodi. Primer  spoljnog zvuka je recimo zvuk potoka, kapljica, gonga i slično. Kao  vizuelna mantra često se zamišlja slika u obliku planine, zalaska sunca, trave, drveta, mora…. Kada krenete da meditirate i da ponavljate mantru vaše misli će krenuti da lutaju na sve strane.

Tada vi treba da primetite svoje misli i da se vratite na ponavljanje mantre. Upravo to vraćanje na mantru misli koje beže je poenta meditacije. Nemojte se nervirati što vam misli lutaju jer je to potpuno normalno. Važeno je samo da shvatite da su to samo vaše misli, da to niste vi.

To su vaši strahovi, nadanja, razmišljanja, brige i slično. Kod zen meditacije kao mantra se koristi disanje. Mantra nema neki smisao, ona nije ni pozitivna ni negativna. Mantra je kao sidro koje koristite da vam misli ne otplove. Cilj meditacije je da jednostavno budete tu i sada.

Ne morate biti budistički monah da biste ispravno meditirali kod kuće. Dovoljno je da osvestite sebe povodom korisnosti meditacije za Vaš organizam i um. Ne morati ići za Indiju da biste savladali meditaciju. Dovoljno je biti kod kuće, naoružati se meditacija za mrsavljenje iskustva, strpljenjem i savetima. Ne možete da promenite ceo svet, ali možete sebe promeniti i ispuniti osećajem sreće meditirajući. Sretan čovek je danas neprocenjivo bogatstvo i svi će želeti da se ogreju pored Vas.

Meditacija i spavanje su jing i jang. Kod spavanja vi ne kontrolišete misli, kod meditacije vi potpuno kontrolišete misli. Ova kontrola će doći vremenom, a zatim će se preneti i u vaš život. Na duge staze meditacija je mnogima promenila život u smislu da je pomogla nekome da se izbori sa svojim strahovima i fokusira na svoj cilj.

Skoro sam slušao jedan intervju sa Arnoldom Švarcenegerom koji kaže da mu je godinu dana meditacije promenilo život. Ja takođe smatram da je meni puno pomogla u životu da se ne izgubim i da guram prema onome što mene interesuje. Pored ovog dugoročnog uticaja meditacija je jako dobra vežba relaksacije i poništava anksioznost.

Anksioznost je vrsta straha i strepnje od nepoznatog. Živimo u doba ogromne količine informacija, komunikacija, ispraznih interakcija facebook, email, sms, twitter, reklame… i ambicija. Svaka ta informacija na koju obratite pažnju pokrene određene misli u glavi, na isti način kao što kamenčić kada ga bacite u vodu napravi koncentrične krugove. Što je više informacija to je veći haos u glavi, zamislite kao kada bacite šaku punu kamenčića u vodu.

Mantra je voda, nema kamenčića. Da li je potrebna potpuna tišina kada meditirate? Ne, ali nije baš zgodno da bude buka. Ja bih mogao da meditiram na stadionu punom ljudi, mada to ne bi bilo dobro mesto za početnika da proba da vežba meditaciju. Za početak treba vam polu-tiho, povučeno mesto u senci ili polu-tami. Treba vama da bude prijatno, ne želite da vam sunce sija u lice ili da vam keva uđe u sobu i pita vas da li ste dobro.

Treba vam malo mira da bi lakše čuli sebe. Koliko puta nedeljno meditirati?