Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Hrono hleb za mrsavljenje

Hrono hleb za mrsavljenje

 • Pica za mršavljenje
 • Možda ne potpuno, ali u dobroj meri. Testo razvijte u krug i stavite na pek papir pa u zagrejanu rernu na pet minuta, čisto da se odozgo uhvati korica.

  Izvadite je pa filujte: paradajz sos, origano, suhomesnato, povrće ako volite i koje volite, jaja…. Sve se stavi u rernu i peče dok jaja ne budu gotova. Kada je izvadite, po njoj razbacajte rukolu.

  Pica za mršavljenje

  Pospite još malo maslinovog ulja, a ako ste van restrikcije, pospite i sa malo balzamika. Kuva i piše: Marina Damnjanović           Primetila sam da je belance …. Možete jednom nedeljno. Ona nema ništa nedozvoljeno, ali bi hrana trebalo da bude raznovrsna pa zato ne preterujte. Draga Ana, ovo je hiljaditi recept koji od vas prepisujem i — gotovo da mi i ne treba drugi kuvar 😀 Napravila sam picu, tj.

  Moja kombinacija brašna je izgleda upila više vode, a drugu sam mekše umesila i odlično je ispala. Čak ne mora da se razvaljava oklagijom, ja sam je rukom — tanju sredinu,deblje ka krajevima, baš se lepo i lako oblikuje, fenomenalna je. Hvala vam puno, puno i za ovaj i za mnoge druge recepte! Integralna brašna su drugačija, prosto morate da se naviknete na njih i da odmerite. I hvala na lepim rečima. Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama — veoma lako ćete usvojiti možda i zavoleti ovaj novi način ishrane.

  Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku! A evo i ostalih informacija šta treba da radite na Hrono dijeti. Hrono dijeta — doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice integralni hleb, pirinač i sl.

  Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hleb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana.

  Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju. Dva puta nedeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Hrono dijeta striktno zabranjuje proteine i ugljene hidrate u istom obroku! Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade — nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom. Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća.

  Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbegavajte ugljene hidrate uveče — sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće. Dakle, kada je hrono dijeta u pitanju — važi ona poslovica: doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah. Oko dijetnog plana i centralne ideje većina istraživača se slaže.

  Međutim, oko nekih drugih stvari razvile su se polemike. Neki autori navode da je potrebno 4 do 6 nedelja da dođe do preraspodele masti u organizmu, drugi uvode intoleranciju na namirnice još uvek nepotvrđena priča, treći mogućnost konzumiranja alkohola uglavnom vina i šampanjca za vreme dijete. Ove stvari ćemo ostaviti po strani mada se ideja o konzumiranju vina čini jako primamljivom i, verovatno je dobri doktor Delabos želeo da ugodi malo i psihi….

  Inače, istraživanja potvrđuju da obilan doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima daje bolje rezultate kod dijetalaca nego niskokalorijski i nisko ugljeno hidratni doručak. Upravo onako kako zagovara hrono dijeta.

  U studiji Virdžinija Komonvelt Univerziteta, žene koje su jele svoj najveći obrok u toku dana za doručak, gubile su težinu i narednih osam meseci, u poređenju sa ženama koje su na niskomasnom doručku sa malo ugljenih hidrata koje su, odmah posle prestanka eksperimenta počele i da dobijaju na težini. Vredi probati. Nekima je hrono dijeta promenila život, neki nisu videli nikakvu korist a neki su i nazadovali. Ukoliko vam ne odgovara — bar ćete znati da hrono dijeta nije za vas. Dakle, hrono dijeta se pokazala kao uspešna.