Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Blitva za mrsavljenje

Blitva za mrsavljenje

Povezane vesti. Komentari 0. Magično bilje prodavnica Ulogujte se Registracija. Pratite nas. Popularno Najnovije. Development: draganmarkovic. Upotreba kolačića eng. Ako voliš da pojedeš zdrav prilog uz jela od ribe, krompira i mesa, onda je blitva najbolji izbor za tebe. U paketu sa ovom niskokaloričnom namirnicom unosiš ogromnu količinu hranljivih sastojaka koji su preko potrebni tvom organizmu.

U ovom tekstu pozabavićemo se nutritivnim vrednostima blitve, i njenim uticajem na zdravlje i kilažu. Nizak broj kalorija i visok nivo korisnih nutrijenata blitvu čine važnim sastojkom zdrave, uravnotežene ishrane. Kada se adekvatno pripremi, blitva može da bude jedan od onih ukusnih priloga sa veoma malim brojem kalorija. Kao što možeš da vidiš u tabeli, porcija od g kuvane blitve sadrži 1,9 g proteina. Za unos kompletnih proteina, neophodno je da blitvu kombinuješ sa adekvatnim proteinskim namirnicama.

Ukoliko paziš na unos ugljenih hidrata, znaj da te blitva neće opteretiti ovim makronutrijentima. Kao i kod većine povrća bez skroba, glikemijski index blitve je veoma nizak. Kao zeleno lisnato povrće, blitva ima zanemarljivu količinu masti, uglavnom nezasićenih. Ovo znači da, ukoliko si na posebnom režimu ishrane sa smanjenim unosom masti, blitva definitivno predstavlja hranu koju treba da jedeš. Biljna vlakna u ishrani pružaju brojne zdravstvene prednosti, budući da učestvuju u važnim funkcijama u tvom telu.

Korisno je da znaš da vlakna olakšavaju rad tvog digestivnog trakta, regulišu nivo šećera u krvi i pomažu skidanje holesterola. Samo jedna mala porcija kuvane blitve podmiruje tvoje dnevne potrebe za unosom vitamina A i K, a pruža ti i značajne količine vitamina C i E. Povrće i voće: kelj, kupus, prokulice, brokuli, spanać, blitva, krastavac, zelena salata, grašak, zelene paprike, rukola, endevija, lišće celera, tikvice, zelene jabuke, kivi…. Kao što vidite, koristi se povrće i voće zelene boje.

Drevni narodi su davno primetili da je zelena boja — boja koja odgovara jetri i žučnoj kesi. Takođe su primetili da povećano konzumiranje prirodnih namirnica zelene boje značajno poboljšava rad ova dva organa i dovodi do njihovog ubrzanog čišćenja i regeneracije kada je jetra u pitanju.

Po domino efektu — dolazi i do poboljšanja varenja, rada creva i bubrega. Količine gore spomenutih namirnicanisu ograničene, a najbolje je da se konzumiraju u svežem obliku, kuvane i parene. Postporođajni kilogrami: Mršavljenje bez dijete.

Dijeta uključuje i integralne žitarice a manja količina lakog mesa piletina, ćuretina, riba neće ni najmanje pokvariti ovu dijetu. Jedini uslov je da količina unetog mesa ne bude veća od gr dnevno i da je praćena sa puno sveže zelene salate. Preporučuje se i unos tečnosti ali se prati osećaj žeđi. Dakle, nema nalivanja vodom jer je voće i povrće samo po sebi pravi rezervoar kvalitetne tečnosti pa bi dodavanje vode bilo samo neprijatna gnjavaža. Za one koji vole šejkove dobra vest je što mogu uvrstiti i njih u svakodnevni program ishrane. Kada dnevne temperature dostignu 30 ° C sezona blitve je završena.

Kao sveža, blitva je izuzetno kvarljiva, pa je najbolje upotrebiti je što pre. Za salate se koristi isključivo mlada sveža blitva očišćena od stabljike, naravno u kombinaciji sa drugim lisnatim povrćem, odnosno prolećnim zelenišem. Zreli listovi blitve se koriste kao kuvano, a gorčina se smanjije kuvanjem, ostavljajući ukus koji je blaži nego kod kuvanog spanaća. Idealna je za čorbe, kao prilog sa krompirom i belim lukom, umesto kupusa za sarme, umesto krompira za musake, itd. Kad joj vreme nije, u drugom delu godine, možete je ipak naći i u zamrzivačima supermarketa kao trenutno zamrznutu, poput spanaća.