Informacije o Smrsajte-zajedno

Moj lični blog o različitim metodama mršavljenja, ovdje dijelim i svoje metode i one koje ljudi preporučuju.

Africko oko za mrsavljenje

Africko oko za mrsavljenje

U Brazilu i Venecueli guarana je sastavni deo ishrane, a naročito je poznata po tome što topi masti i smanjuje apetit, pa na taj način pomaže u mršavljenju. Guarana i svi proizvodi od nje preporučuju se svima onima koji žele da izgube višak kilograma, osobama sa niskim krvnim pritiskom, osobama kojima je potrebna velika koncentracija za učenje, kao i sportistima. Guarana se može koristiti u vidu praha, kapsula, tableta, ekstrakta ili čaja, a kod nas je naročito popularno energetsko piće Guarana koje nam daje veću koncentraciju i drži nas budnim.

Međutim, u ova energetska pića se osim biljke guarane dodaju i brojni drugi sastojci koji nisu pogodni za mršavljenje. U nastavku teksta ćete saznati kako guarana može da pomogne kod mršavljenja i šta zapravo predstavlja amazonsko oko. Na vama ostaje da procenite da li je u pitanju samo još jedna marketinška prevara ili amazonsko oko zaista deluje. Plod biljke guarana veoma podseća na oko, pa se zbog toga često naziva amazonsko oko.

Plod je crvene boje, a u unutrašnjosti ima crne semenke oko kojih se nalazi beli deo. Ovaj preparat na bazi guarane postaje sve popularniji i kod nas.

Guarana, odnosno amazonsko oko, je čest sastojak u mnogim preparatima za mršavljenje. Guarana sadrži brojne fitohemikalije, kao što su saponini, katehini i tanini.

Osim što pomažu u mršavljenju, ove fitohemikalije sprečavaju i zaustavljaju razvoj mnogih bolesti. Dokazano je da guarana topi masne naslage i da znatno smanjuje apetit, što je od ključnog značaja u procesu mršavljenja. Guarana se vekovima koristila u prašumama Amazonije u cilju smanjenja osećaja gladi. Amazonska plemena nisu imala dovoljno hrane i u guarani su pronašli lek kako da smanje svoju potrebu za hranom. Dokazano je da guarana može da pomogne i u skidanju celulita. Zatim, amazonsko oko pomaže u čišćenju creva i ima diuretička svojstva, pa može da spreči razne upale i crevne poremećaje.

Guarana poboljšava i cirkulaciju, podstiče libido i sprečava pojavu tromboze, leči infekcije mokraćnog sistema, glavobolje i bolne menstruacije. Stručnjaci preporučuju upotrebu plodova guarane za prevenciju krvnih ugrušaka, srčanih oboljenja i karcinoma.

Studije su pokazale i da guarana sadrži 2 ili 3 puta više kofeina od kafe, pa se zato smatra najboljim izvorom kofeina na svetu. Naime, guaranin je sastojak guarane koje je identičan kofeinu, ali za razliku od kofeina u kafi, on ne izaziva visok krvni pritisak i ubrzani puls. Povremeni slatkiš ili omiljeni gazirani napitak neće vas ugojiti, a sve dok ne unosite previše kalorija, izbor hrane će biti samo deo stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

Verovali ili ne, ne treba da vežbate kako biste smršali. Izgubićete kilograme ako sagorevate više energije nego što konzumirate, ali to može biti i smanjenim unosom kalorija, a ne samo njihovim trošenjem kroz vežbanje. Vežbanje je, doduše, važno, ali bolje se fokusirajte na vežbe u kojima uživate.

Dok se dobro osećate, vežbe neće biti stvar oko koje se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje, već zadovoljstvo. Skoro svaka popularna dijeta navodi da unos ugljenih hidrata ili masti zaustavlja mršavljenje, ali to nije tačno. Možete samo da ih jedete previše ukoliko jedete previše kalorija. Dok su kalorije pod kontrolom, i unos ovih nutrijenata biće deo stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje.

Optimalni unos masti i ugljenih hidrata zavisi od osobe, njenog nivoa aktivnosti i načina života. Na kraju, ako jedete manje kalorija nego što sagorevate, smršaćete. To je prilično naučno neporeciva istina danas.

Pouka: zaboravite na one stvari oko kojih se brinete, a koje nisu važne za mršavljenje. Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Zapamti moje ime i email u ovom pretraživaču za sledeći komentar.